Serviciul Vamal urmează să instituie supravegherea video centralizată a tuturor antrepozitelor vamale pentru a spori securitatea operațiunilor cu mărfuri scutite de achitarea plăților vamale.

Acest lucru urmează a fi realizat după intrarea în vigoare a unor modificări la Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul Vamal aprobate, astăzi, de Executiv.

Potrivit amendamentelor, pentru obținerea autorizației de antrepozitare, titularul va trebui să instaleze doar sisteme de monitorizare video care corespund cerințelor stabilite de Serviciul Vamal și să-i acorde acces la acestea.

Potrivit instituției, măsura a fost impusă de necesitatea asigurării unei monitorizări stricte a mărfurilor plasate sau scoase în/din antrepozitul vamal, în condițiile în care, cele 47 de antrepozite vamale existente stochează mărfuri de peste 1 miliard de lei.

Potrivit Serviciului Vamal, în lipsa unei supravegheri eficiente, există riscul ca mărfurile depozitate în acest regim suspensiv să fie plasate pe piață fără achitarea drepturilor de import.

Antrepozitul vamal reprezintă un loc aprobat de organul vamal și aflat sub supravegherea acestuia, unde pot fi depozitate mărfuri străine, fără aplicarea drepturilor de import şi măsurilor de politică economică sau a mărfurilor autohtone destinate exportului.

Despre alte detalii privind antrepozitul vamal puteți citi aici.