Statul poate câștiga cel puțin 100 de milioane de lei și ar putea să mențină controlul asupra pariurilor sportive. O spune Plamen Milanov, șeful unei întreprinderi create de investitori bulgari, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei. Omul de afaceri atrage atenția că modificările de lege, operate recent, riscă să oblige statul să plătească despăgubiri de sute de milioane de lei. Declarațiile au fost făcute într-o emisiune televizată.

"Practic, în Moldova sunt peste 60 de mii de oameni care activ fac pariuri sportive, iar volumul pieței, potrivit unor estimări, este de peste 2 miliarde de lei pe an", a menţionat Plamen Milanov, Director NGM Company.

Potrivit directorului NGM Company, din această sumă, niciun leu nu ajungea în bugetul de stat și toți banii plecau în off-shore. În iunie a fost lansat singurul portal autorizat pentru pariuri sportive, controlat de FISC și Serviciul pentru Prevenirea Spălării Banilor. De la 1 ianuarie 2020, vor fi introduse impozite pentru câștiguri, în urma unor modificări de lege. Operatorii legali spun că aceste schimbări vor încuraja pariurile sportive ”la negru”.

Plamen Milanov a venit și cu un exemplu care arată cum sunt impozitate aceste câştiguri.

Exemplu de impozitare a pariurilor sportive:

  • Suma pariului – 1000 de lei
  • Coeficient – 1,07
  • Suma câștigului neimpozitat – 240 de lei
  • Câștig – 1070 de lei (1000 de lei x 1,07) 
  • Suma impozitată – 830 de lei (1070-240)
  • Suma impozitului (12%) – 99,6 lei
  • ”Câștig” final – 970,4 lei (830 de lei – 99,6 lei +240 de lei)
  • Suma pariului – 1000 de lei
  • ”Câștig” după impozitare – 970,4 lei

"Tabelul arată oferta unui exemplu foarte bun cum după schimbarea legislației, toți jucătorii din Republica Moldova ajung în situația să nu mai facă pariuri pe site-ul statului", a precizat directorul NGM Company.

O altă problemă ar fi şi că autorităţile nu blochează pariurile ilegale. 

"Contractul pe care statul l-a semnat cu noi prevedea sistarea, închiderea site-urilor ilegale de pariuri sportive. Și asta pentru că piața moldovenească era totalmente dominată de jucători ilegali", a conchis Plamen Milanov.

Juriștii spun că statul riscă să fie acţionat în judecată, pentru că nu-şi respectă obligaţiunile.

"În anumite condiții au fost oferite garanții, inclusiv în scris, din câte înțeleg, în cadrul contractului pentru operatorul care a venit pe această piață. Și vreau să subliniez că, din perspectiva bugetului, piața era moartă. Bugetul practic nu câștiga nimic de aici", a subliniat Ruslan Uscov, jurist.

Investitorul bulgar atrage atenția că, dacă autoritățile vor ignora în continuare obligațiunile, statul va fi dat în judecată. Despăgubirile solicitate pot depăşi jumătate de miliard de lei.