Noul an aduce vești bune pentru avocații care acordă asistență juridică garantată de stat, materializate prin majorarea unității convenționale în baza căreia se calculează remunerația acestora.

Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) a informat printr-un comunicat oficial că au fost operate modificări la Regulamentul cu privire la mărimea şi modul de remunerare a avocaţilor pentru acordarea asistenţei juridice calificate garantate de stat în partea ce ține de valoarea unității convenționale în baza căreia se calculează remunerația avocaților (pct. 3).

Potrivit modificărilor, începând cu 1 ianuarie 2019, mărimea unității va crește de la 20 lei la 30 lei.

De asemenea, Regulamentul a fost completat cu prevederi noi, care vizează acordarea asistenței pentru străini. Potrivit uneia dintre aceste modificări, a fost introdus un nou serviciu pentru care avocații vor fi remunerați: pct. 33). ”5 unități convenționale pentru participarea avocatului la interviul solicitantului de azil realizat în cadrul Biroului Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, fie în cadrul penitenciarului sau Centrului de plasament temporar al străinilor sau alte instituții similare în care se află beneficiarul de asistență juridică solicitant de azil.”

Potrivit CNAJGS, pentru punerea în aplicare a modificărilor la Regulamentul menționat (creșterea u.c. de la 20 de lei la 30 de lei), suplimentar pentru anul 2019 au fost bugetate 11,8 milioane de lei destinați remunerației avocaților.

Onorariile avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat au fost stabilite în perioada anilor 2008-2009 și nu au fost niciodate modificate. La modificarea Regulamentului a contribuit Uniunea Avocaților.

Potrivit ultimelor date publicate de Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), în prezent, 460 de avocați acordă asistența juridică calificată, printre care 16 avocați publici. Asistența juridică primară este oferită populației prin intermediul rețelei de parajuriști, constituite din 52 de persoane, care acoperă peste 60 de localități rurale și urbane din țară.  

Serviciile de asistență juridică garantată de stat acoperă toate tipurile de cauze examinate în justiție, atât cele penale, cât și cele civile. În ultimii zece ani, au fost înregistrate circa 400 de mii de cazuri de acordare a asistenței juridice calificate și primare garantate de stat, numărul beneficiarilor fiind în continuă creștere.

Potrivit Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat, statul are obligația de a garanta asistența juridică persoanelor, care nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru a-şi angaja un avocat. 

Mai multe detalii despre cuantumul remunerației puteți afla din materialul Bizlaw de aici.