Avocații care acordă asistență juridică garantată de stat nu vor primi prea curând remunerațiile mai mari promise începând cu 1 ianuarie.

Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) a venit ieri cu precizări potrivit cărora modificarea anunțată nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, iar intrarea ei în vigoare va avea loc după 30 de zile de la publicare.

Precizările au fost făcute după ce și Consiliul și Ministerul Justiției au anunțat anterior că mărimea unității convenționale în baza căreia se calculează remunerația avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat crește de la 20 lei la 30 lei începând cu 1 ianuarie 2019.

CNAJGS a modificat și completat Regulamentul cu privire la mărimea și modul de remunerare a avocaților pentru acordarea asistenței juridice calificate garantate de stat printr-o hotărâre din 27 decembrie 2018.

Una din modificări vizează majorarea unității convenționale, în baza căreia se calculează onorariul avocaților pentru acordarea asistenței juridice calificate garantate de stat, de la 20 la 30 lei. În acest sens a fost majorat suplimentar și bugetul alocat pentru remunerarea prestatorilor de servicii de asistență juridică garantată de stat pentru anul 2019 cu 11861,6 mii lei.

În prezent, hotărârea respectivă a CNAJGS este în proces de înregistrare în Registrul de stat al actelor juridice, după care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Astfel, data publicării este încă incertă.

Mai mult, potrivit CNAJGS aplicare cuantumului unității convenționale în mărime de 30 lei va fi posibilă numai peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii CNAJGS. Până la acea dată, rămâne a fi aplicabil cuantumul de 20 de lei.

Documentul nu va avea efect retroactiv, astfel, după intrarea în vigoare a modificării ce vizează mărimea unității convenționale, acțiunile care au fost întreprinse de avocat, în cadrul unui dosar, până la data intrării în vigoare, se vor remunerarea în cuantum de 20 lei per unitate convențională, iar acțiunile procesuale realizate de avocat, începând cu data intrării în vigoare, se vor remunerarea în cuantum de 30 lei per unitate convențională.

Onorariile avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat au fost stabilite în perioada anilor 2008-2009 și nu au fost niciodate modificate.