Regulile privind Programul de subvenționare a dobânzilor la creditele luate de antreprenori ar putea fi modificare. Potrivit unui proiect discutat la Guvern, în program urmează să fie incluse organizațiile nebancare, iar valoarea maximă a creditului va fi majorată.

Astfel, conform proiectului, creditori ai programului urmează să fie orice organizație nebancară autorizată din Republica Moldova. Amintim că, anterior, comunitatea de afaceri a venit cu un apel în acest sens. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 20% din portofoliul de credite și leasing acordat de organizațiile de creditare nebancară reprezintă credite acordate persoanelor juridice. În mare parte, este vorba despre întreprinderile micro, mici și mijlocii care de regulă sunt refuzate la creditare de sectorul bancar.

Totodată, valoarea maximă a creditului/a creditelor pentru care se acordă subvenția urmează să fie majorată. În prezent, aceasta constituie suma cumulativă a plăților salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile decembrie 2019, ianuarie 2020 și februarie 2020. Autoritățile propun, însă, ca perioada să fie extinsă cu încă trei luni și să fie luate în considerare plățile declarate pentru perioada septembrie 2019 – februarie 2020.

În proiect se mai propune că Serviciul Fiscal de Stat să aibă atribuții de verificare a corectitudinii mărimii subvenției acordate:

  • întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 16 din 10 aprilie 2020;
  • în cadrul Programului de subvenționare a dobânzilor, conform Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative.

Amintim că, Guvernul a decis că va subvenționa dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv la creditele luate de antreprenori din data de 1 mai pentru a face față problemelor cauzate de COVID-19. În acest sens urmează să fie cheltuite, din mijloace bugetare, circa 90 milioane de lei.