Pandemia de coronavirus ar urma să ducă la dispariţia a 6,7% din numărul total de ore de muncă la nivel mondial în cursul celui de al doilea trimestru, adică echivalentul a 195 de milioane de locuri de muncă full time, a estimat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), care a avertizat că este vorba de cea mai gravă criză cu care se confruntă muncitorii după cel de-al doilea război mondial. 

Într-un raport publicat marţi, OIM a subliniat că pandemia de coronavirus are un efect catastrofal asupra timpului de lucru şi asupra veniturilor la scară mondială, apreciind că efectele pandemiei sunt mult mai mari decât cele din perioada crizei financiare din 2008-2009. 

"Pandemia are consecinţe foarte serioase asupra sectorului muncii. Patru din cinci muncitori trăiesc într-o ţară unde au fost introduse restricţii parţiale sau totale", a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, adăugând că 81% din forţa de muncă globală de 3,3 miliarde persoane sunt în prezent afectate.

Reduceri puternice ale numărului total de ore de muncă sunt preconizate pentru statele arabe (8,1% din numărul total de ore de muncă sau cinci milioane de locuri de muncă full time), în Europa (7,8% sau 12 milioane de locuri de muncă full time) şi în Asia-Pacific (7,2% sau 125 de locuri de muncă full time). 

Potrivit IOIM, sectoarele cu cel mai mare grad de risc sunt serviciile hoteliere şi restaurantele, industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul, serviciile de business şi activităţile administrative.

"Creşterea finală a numărului de şomeri în anul 2020 va depinde mult de evoluţia situaţiei şi de măsurile adoptate", adaugă OIM, apreciind însă că este foarte probabil ca cifrele de la finalul anului să fie "semnificativ mai mari" decât estimările iniţiale care mizau pe 25 de milioane de noi şomeri din cauza coronavirusului.

OIM a salutat măsurile fiscale şi monetare adoptate până acum dar a cerut ţărilor să ia măsuri pentru a ţine oamenii conectaţi cu locurile de muncă pe care nu mai pot să le efectueze, astfel că puţini să ajungă şomeri.

Sursa: Agerpres