Numirea Procurorului General se va efectua conform vechii proceduri potrivit unor modificări la Legea cu privire la procuratură, aprobate de Parlament în două lecturi, în ședința din 16 iulie. Asta după ce în mai, judecătorii de la Curtea Constituțională au stabilit că unele prevederi din legea modificată contravin normelor stabilite în Constituție.

Astfel, deputații au aprobat modificarea art. 17 din Legea nr. 3/2016, care se referă la numirea Procurorului General. Modificarea articolului constă în revenirea la procedura anterioară de numire a Procurorului General printr-un concurs de a cărui organizare va fi responsabil exclusiv Consiliul Superior al Procurorilor și fără Comisie de selecție.

Modificările mai prevăd abrogarea alin. (2) și (21) art. 11 din lege, ca efect al nulității acestor norme, urmare a declarării ca fiind neconstituționale. Autorii inițiativei susțin că Procurorul General interimar exercită exact aceleași atribuții ca și Procurorul General, iar selectarea celui mai bun candidat impune și existența unor criterii de eligibilitate de nivelul celor ce se impun Procurorului General. În aceste condiții, Consiliul Superior al Procurorilor va avea drept prioritate selectarea unui Procuror General interimar, în cazul apariției vacanței funcției de Procuror General.

La alin. (4), (7) și (10), se clarifică unele aspecte ce țin de competențe CSP - organizarea concursului (alin. (4)), excluderea testului de poligraf (alin. (7)), și stabilirea criteriilor de evaluare a candidaților (alin. (10)). Autorii au subliniat că modificările inserate în proiect se referă în marea parte la remedierea normelor declarate neconstituționale.

Totodată, proiectul conține și unele prevederi privind perfecționarea cadrului normativ actual în partea ce ține de cariera procurorului.

Documentul prevede ca transferul procurorului într-o funcție de același nivel sau nivel inferior, cu excepția funcției de procuror-șef și adjunct al procurorului-șef, să se facă prin hotărârea CSP la propunerea Procurorului General.

Totodată, se modifică art. 20, prin adăugarea unui nou alineat care va stabili că persoana care a exercitat funcţia de procuror, judecător sau avocat cel puţin 10 ani, a cărui funcție a încetat din motive neimputabile lui, poate candida la funcția de procuror. În acest caz, persoana poate candida fără susținerea examenului în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției.