Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor au directori noi. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, numirea acestora.

Ștefan Creangă, Veaceslav Untila, Octavian Calmîc și Eugen Carpov sunt noii directori ai Consiliului de Administrație al ANRE. Cei patru candidați au fost selectați în cadrul unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, la proba de interviu au fost admise 14 persoane. În calitate de observatori fără drept de vot, la interviul de selectare a candidaților pentru funcția de director al ANRE, au asistat reprezentanții Comunității Energetice, Delegației UE în Republica Moldova, Guvernului și Universității Tehnice a Moldovei.

Dosarele pentru concurs au fost depuse în perioada 30 noiembrie 2018 – 16 ianuarie 2019.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din cinci directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Tot astăzi, Parlamentul a aprobat numirea în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor a lui Anatolie Zagorodnîi. Candidatura sa a fost selectată în cadrul unui concurs public, desfășurat de Comisia economie, buget și finanțe.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor este numit de Parlament pentru o perioadă de 7 ani.