În toamna acestui an va avea loc o conferință națională dedicată avocaților și avocaților stagiari în care se vor pune în dezbatere subiecte din Codul civil modernizat, intrat în vigoare în data de 1 martie. O asemenea decizie a fost luată în cadrul unei ședințe organizată de către Centrul de Instruire a Avocaților (CIA) cu partenerii firmelor de avocatură de business. La fel, avocații care au participat la discuții se vor implica în instruirile organizate de către CIA.

Detaliile conferinței, locație, dată, speakeri și subiecte, vor fi anunțate pe parcurs. În același timp, în urma discuțiilor cu avocații, s-au pus bazele unui parteneriat dintre firmele de avocatură de business cu Centrul de Instruire a Avocaților. 

”Vom face lucruri frumoase, la un alt nivel. Acest proiect ar permite să demonstrăm că avem ce arăta: expertiză, profesionalism, experiență. Vom organiza în toamnă, împreună cu birourile de avocați cu care ne-am întâlnit, o conferința care va aduna avocații și avocații stagiari pentru discuții în domeniul Codului civil. Am avut aceleași viziuni cu referire la formatul conferinței și acesta va fi unul diferit de cel din 6 martie sau de ceea ce planificăm pentru luna mai. Sunt nespus de bucuroasă pentru deschiderea colegilor cu care ne-am întâlnit și implicarea pe care a dedicat-o fiecare. Toți au venit cu idei și opinii - cum să realizăm mai bine ceea ce ne propunem. Avocații cu care am lucrat astăzi la dezvoltarea proiectului sunt experți notorii și anume ei vor fi moderatorii conferinței. Mai mult, colegii avocați au acceptat să devină formatorii Centrului de Instruire a Avocaților. Majoritatea din domniile lor deja sunt formatori la Centru și vor atrage cu sine colegii de birou”, a declarat Viorica Grecu, director al Centrului de Instruire a Avocaților. 

În același timp, partenerii firmelor de avocatură au precizat că este importantă implicarea în activitățile Centrului de Instruire a Avocaților pentru a promova valorile avocaturii. 

”Noi avem un interes corporativ - de a promova breasla. Dacă vreți, ar fi un soi de solidaritate pentru a ridica standardele avocaturii. Ne implicăm pentru a aduce plus valoare”, a declarat Roger Gladei, Managing Partner Biroul asociat de avocați ”Gladei și Partenerii”.

”Pentru noi implicarea reprezintă timp. Cred că fiecare trebuie să estimeze cât se poate implica. Trebuie să stabilim scopurile proiectelor: de a promova serviciile avocaților, de a ridica nivelul educației juridică”, a precizat Andrei Bivol, Partener Biroul asociat de avocați ”Hanganu, Tănase & Partners”. 

”Noi, cei prezenți, cred că avem ce spune. Nu putem să trăim numai în firmele noastre. Avem și o responsabilitate în breaslă, o responsabilitate socială. Trebuie să începem de la ceva – conferințe, instruiri. Noi avem ce comunica, iar la aceste discuții trebuie să fie implicate și alte autorități”, a menționat Oleg Efrim, Managing Partner Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”.

”Oamenii de afaceri din Republica Moldova nu sunt educați juridic și informați. Nu depun eforturi pentru a preveni anumite impedimente care apar. Trebuie să fie creată o cultură juridică. În privința instruirilor este important ca și noi să oferim ceva”, a menționat Eduard Digore, Partener Casa de avocatură ”Digore”

”Am să vă spun cum funcționează modelul german: avocații stagiari fac un contract de instruire, se fac anumite plăți, iar la final dau un examen. Acest model poate fi replicat. Formatorii se selectează prin parteneriat – profesori, avocați, șefi de departamente juridice de la companii mari. La final, ei își recrutează oameni”, a declarat Igor Popa, Managing Partner Biroul Asociat de Avocați ”Popa și Asociații”.

La discuții au mai participat și Cristina Martin, Partener BAA ”ACI Partners” și Ana Galuș, Partener ”Țurcan Cazac”.

În același timp, Viorica Grecu a anunțat că, împreună cu birourile de avocați implicate în cadrul proiectului, va fi organizat un concurs pentru stagiari.

”Îl vom anunța în luna mai pentru ca în toamnă să culegem roadele muncii stagiarilor și să îi bucurăm cu premii oferite de birourile de avocați, care rămân deocamdată în secret. Sunt enorm de mulțumită că această propunere a plăcut colegilor și a fost acceptată. Mai departe vom lucra la detalii, la etapele proiectului și vom anunța separat”, a precizat Viorica Grecu.

Directorul Centrului de Instruire al Avocaților, Viorica Grecu, a anunțat că în data de 21 mai va fi organizată o conferință cu subiectul: ”Avocatul. Asistența juridică și reprezentarea”. La evenimentul din mai se vor discuta aspecte ce țin de avocat în calitate de subiect în procesele de judecată: asistența juridică în procese penale și reprezentarea în cauzele civile. La fel, va fi și o sesiune de discuții despre managementului avocaturii cu informații utile pentru organizarea mai eficientă a activității avocațiale.