Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a publicat o explicație privind particularitățile calculării și achitării contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru anul 2020.

Documentul face și precizări privind calcularea și achitarea acestor contribuții de către întreprinzătorii individuali, notari, executori judecătoreşti, avocaţi, administratorii autorizaţi, persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, persoanele fizice care exercită activităţi în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal care calculează şi virează contribuţia individuală de asigurări sociale conform taxei fixe.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. (5) alin. (1) al Legii nr. 173/2019 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, contribuţia individuală de asigurări sociale de stat obligatorii (taxa fixă anuală) pentru această categorie de plătitori a fost stabilită în mărime de 10.740 lei.

Suma lunară a contribuţiei individuale de asigurări sociale constituie 895 lei. Contribuţiile se achită pentru perioadele de la data înregistrării la organul înregistrării de stat.

Pentru persoanele fizice angajate prin contracte individuale de muncă sau alte contracte civile în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii, angajatorii prenotaţi aplică tariful specificat la punctul 1.1, anexa nr.1 din Legea privind sistemul public de asigurări sociale

Potrivit CNAS, persoanele fizice specificate, care sunt pensionari, inclusiv în alte state, persoane cu dizabilităţi, precum şi persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1–1.6, anexa nr. 1 din Legea privind sistemul public de asigurări sociale, se scutesc de plata contribuţiei stabilite în sumă fixă.

Documentul mai precizează că aceste categorii de plătitori, în cazul în care nu au persoane angajate, declară contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii utilizând Darea de seamă privind calcularea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi evidenta nominală a asiguraţilor în sistemul public de asigurări sociale (Forma CAS18-AN). În cazul în care plătitorii specificaţi au persoane angajate, aceştia prezintă Forma IPC18. Persoanele fizice specificate, care sunt pensionari, persoane cu dezabilităţi, precum şi persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1–1.6 anexa nr. 1 din Legea privind sistemul public de asigurări sociale şi sînt scutite de plata contribuţiei stabilite în sumă fixă au obligaţia să prezinte Forma CAS18-AN cu indicii zero.

Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, neplata în termen a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii atrage calcularea unei majorări de întîrziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întîrziere, inclusiv pentru ziua de transfer al sumei datorate. În cazul profesiilor juridice,care au obligaţia declarării contribuţiilor anual şi achitării acestora lunar majorările de întărziere se calculează odată pe an pentru perioada întregului an şi lunar pentru restanţele formate la începutul anului 2020 pînă la achitarea acestora.

În anul 2020 prevederea privind eşalonarea stingerii datoriilor majorărilor de întîrziere se menţine. Astfel, potrivit art. 8 al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, plătitorii la bugetul asigurărilor sociale de stat care au calculate şi neachitate majorări de întîrziere (penalităţi) şi nu au datorii la plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi la amenzi pot beneficia, la solicitare, de eşalonarea stingerii datoriilor la majorările de întîrziere (penalităţi) pe parcursul anului bugetar în curs.

Virarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii de către categoria de plătitori vizată este stabilită – lunar, pînă la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. În cazul în care data de 25 este zi de odihnă sau sărbătoare termenul de virare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se transferă pe următoarea zi lucrătoare.