Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului a ales patru candidați, care au acumulat cele mai multe puncte în urma probei interviului. Candidaturile acestora urmează să fie propuse Executivului pentru desemnarea celor doi magistrați. Decizia a fost anunțată de către membrii Comisiei, noaptea trecută.

Astfel, în concurs au rămas Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca. Potrivit punctajelor publicate, aceștia au obținut, în medie, câte 77.4, 76.8, 73.2 și, respectiv, 69 de puncte. În urma interviurilor, cele mai puține puncte au fost acumulate de Andrei Groza, 42,7 și Dumitru Pavel, 43 de puncte.

Totodată, menționăm că, potrivit datelor publicate, unii candidați nu au fost evaluați de toți membrii Comisiei de concurs. De exemplu, în cazul lui Nicolae Roșca au fost publicate doar punctele oferite de patru din cei șapte membri cu drept de vot. De asemenea, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Andrei Groza au fost punctați doar de șase membri ai Comisiei.

Liuba Șova și-a început activitatea în domeniul juridic în anul 1994, la catedra de Drept Constituțional și Administrativ la Universitatea de Stat. Totodată, aceasta a fost consilier al președintelui Curții Constituționale, în perioada 2005-2007. Liuba Șova a obținut licența de avocat în anul 1998.

Eduard Serbenco a activat, în ultimii doi ani, ca secretar de stat la Ministerul Justiției, iar anterior a fost viceministru în cadrul aceluiași minister și reprezentant al Guvernului la Curtea Constituțională. De asemenea, acesta a fost prodecan al Facultății de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, avocat și parajurist în Canada, conferențiar universitar și jurist la o bancă comercială. 

Cel de-al treilea candidat la funcția de magistrat la Curtea Constituțională este Vladimir Grosu. Acesta este, în prezent, șef interimar al Departamentului de drept penal la USM și are licența de avocat din anul 2015. Anterior, Vladimir Grosu a ocupat funcția de viceministru și ministru al Justiției, timp de aproximativ patru ani. De asemenea, a fost Agent Guvernamental, reprezentantul Guvernului la CEDO. Menționăm că, Vladimir Grosu se regăsește și printre câștigătorii concursului organizat de Parlament pentru aceeași funcție.

Nicolae Roșca este doctor în drept și activează la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta a fost, anterior, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului de experți al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de licențiere a activității notariale, și al celei de licențiere a avocaților.

Potrivit legislației în vigoare, Curtea Constituțională are șase magistrați, desemnați de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.