După mai multe prelungiri ale concursului pentru construcția noului penitenciar din Chișinău, lansat încă la 18 februarie, a fost anunțată deschiderea ofertelor depuse în cadrul licitației deschise pentru executarea lucrărilor respective.

Potrivit Unității de Implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău (UIP) au depus ofertele 4 companii, din cei 24 de ofertanți, care au solicitat pachetul de documente.

Totuși, umează să mai treacă estimativ 120 pentru evaluarea ofertelor. În această perioadă, grupul de lucru din cadrul UIP va evalua ofertele prezentate, iar rezultatele evaluării vor fi făcute publice ulterior.

Perioada nemijlocită a lucrărilor de construcție este estimată la 36 luni.

Amintim că, concursul pentru selectarea și contractarea companiei de construcție a viitorului penitenciar din Chișinău a fost lansat pe 18 februarie, în comun cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Ulterior, termenul limită a fost prelungit de mai multe ori. Licitația a fost deschisă inclusiv pentru ofertanți din afara țării. 

În urma unui audit al rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției, Curtea de Conturi a menționat că implementarea proiectelor de construcție și reconstrucție a penitenciarelor a avut un nivel lent. Raportul a arătat că implementarea proiectului de construcție a noului penitenciar din Chișinău este în întârziere cu aproximativ 54 de luni, iar la finele anului 2018, Ministerul Justiției a înaintat către Ministerul Finanțelor solicitarea privind necesitatea extinderii termenului limită până la 31 decembrie 2022.

De asemenea, s-a menționatcă pe parcursul anilor 2014-2018, prin legile bugetare anuale, pentru investiții capitale au fost alocate în total 121362,3 mii lei pentru acest proiect, fiind executate 23097,7 mii lei, sau 19,03% din totalul mijloacelor alocate.

Amintim că, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute circa 160 milioane de lei pentru proiectul de construcţie a penitenciarului din municipiul Chişinău”. Din această sumă, 14,5 milioane sunt bani din bugetul național, iar peste 145 de milioane de lei provin din resurse externe. Pentru același proiect, în 2018 au fost  alocate 139,6 de milioane de lei.

În prezent râmâne deschis concursul pentru depunerea ofertelor pentru licitația repetată de contractare a serviciilor de supraveghere a lucrărilor de construcție a noului penitenciar. Până la termenul limită de 2 septembrie, anunțat anterior, nu a parvenit nicio ofertă.