Peste 400 de declarațiile de avere și interese personale ale judecătorilor pentru anul 2020 au fost distribuite spre verificare inspectorilor de integritate prin sistemul ”e-Integritate”. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională de Integritate.

Dacă se vor constata încălcarea regulilor de completare și depunere a acestor declarații, inspectorii de integritate vor demara din oficiu proceduri de control al averii. Amintim că ANI a declarat, anterior, că vor fi verificate obligatoriu, din oficiu, declarațiile anuale de avere și interese personale depuse pentru anul 2020 de către mai mulți subiecții de interes public. Printre aceștia sunt și președinții, vicepreședinții și judecători din instanțele de judecată de fond, instanțele de Apel și Curtea Supremă de Justiție, președintele și membrii Consiliului Superior al Magistraturii, inspectorii-judecători ai Inspecției judiciare, președintele, judecătorii și judecătorii asistenți ai Curții Constituționale.

Totodată, ANI s-a autosesizat, săptămâna trecută, și a pornit o cauză contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un membru al Consiliului Superior al Procurorilor. La fel, un consilier raional din Consiliul raional Glodeni riscă să fie sancționat contravențional pentru nedepunere și depunerea tardive a declarației de avere și interese personale. Un alt primar din raionul Basarabeasca nu a acordat informații în cadrul unui control inițiat pe numele său, astfel a împiedicat activitatea ANI, fapt pentru care urmează să fie amendat.

În total, săptămâna trecută, inspectorii de integritate au inițiat patru proceduri de control. Trei verificări vizează posibile conflicte de interese admise de către un primar dintr-un oraș din sud-estul țării, un șef de direcție din Consiliul raional Fălești și un director de grădiniță din raionul Hîncești. Iar, în cadrul unei altei investigații figurează un funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Călărași, care s-ar afla și într-o incompatibilitate de funcție.