Republica Moldova este ameninţată permanent cu excluderea din Sistemul Internaţional de Asigurare ”Carte Verde”, aflându-se sub monitorizare pentru o perioadă de peste 15 ani.

Pentru remedierea acestei situații a fost creat un grup de lucru cu implicarea mai multor autorități în vederea examinării angajamentelor asumate de Republica Moldova.

Recent, grupul de lucru a eaminat situaţia curentă în domeniul asigurărilor pentru identificarea acțiunilor de ”neonorare a obligațiilor” care afectează contextul relațional al Republicii Moldova în Sistemul Internațional de Asigurare ”Carte Verde”.

Membrii grupului de lucru, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, MAI, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) și Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule au pus în discuții proiectul Planului de acțiuni privind implementarea recomandărilor Consiliului Birourilor la nivel de autorități publice.

Planul de acțiuni cuprinde mai multe măsuri pentru fortificarea pieţei de asigurări auto din țara noastră, printre care:

  • organizarea unei întrevederi între conducerea Guvernului și asiguratorii auto;
  • elaborarea proiectului de lege cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto;
  • verificarea riguroasă de către CNPF a celor 14 companii de asigurare din Republica Moldova, cu prezentarea unui raport în acest sens până în februarie 2020 ;
  • identificarea unor metode viabile de combatere a falsificării polițelor de asigurare ”Carte Verde”;
  • includerea la frontiera de stat a echipamentelor tehnice necesare pentru verificarea electronică a asigurărilor auto, dat fiind faptul că începând cu 1 iulie 2020, în spațiul european se va introduce ”Cartea Verde” digitală.

Ministerul Finanţelor, în comun cu CNPF, va definitiva, până la 31 octombrie, proiectul Planului de acţiuni privind implementarea recomandărilor Consiliului Birourilor la nivel de autorități publice şi îl va prezenta spre examinare.