Consiliul Concurenței a anuțat despre decizia sa de a înceta examinarea plângerii companiei ”Cociug Trans” cu privire la presupusele acțiuni anticoncurențiale ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (reorganizat în Ministerul Economiei).

Mai exact, agentul economic s-a plâns cu privire la refuzul deschiderii unor curse suplimentare, precum și operarea unor modificări la cursele pe care le deservea pe ruta Chișinău-Zîmbreni, în perioada anilor 2013–2015.

Compania a mai invocat că Ministerul ar fi favorizat agentul transportator ”Parcul Auto Rural” în atribuirea curselor pe ruta menționată.

Instituția de concurență a stabilit în cadrul examinării plângerii că modificările rutelor solicitate de ”Cociug Trans” contraveneau legislației, iar refuzul ministerului a fost justificat și nu contravine legislației concurențiale.

Totodată, legalitatea acțiunilor ministerului a fost confirmată pe calea controlului judecătoresc, având în vedere examinarea unor litigii bazate pe aceleași plângeri ale ”Cociug Trans”.

Consiliul a notat în acest sens că nu poate reevalua aceleași circumstanțe de fapt și de drept asupra cărora instanța s-a expus deja printr-o hotărâre irevocabilă.

Consiliul a mai notat că pe parcursul desfășurării acesteia nu au fost descoperite probe suficiente privind încălcarea prevederilor legii care ar justifica aplicarea de măsuri corective sau sancțiuni.

Legea concurenţei interzice orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa.

Mai multe detalii din decizie puteți citi aici.