Numărul de contestații privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală depuse anul trecut a fost în scădere cu nouă la sută. În total, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au fost depuse 142 de astfel de solicitări. Datele au fost incluse în Raportul de activitate al autorității pentru anul 2018.

Totodată, Comisia de contestații a început activitatea în 2018 cu 80 de cereri restante de anii trecuți. Divizate după categorii, cele mai multe contestații, 132, au vizat mărcile comerciale. Dintre acestea, 93 au fost la nivel național și 39 - internațional. De asemenea, a fost contestat drepturile de proprietate intelectuală asupra a șapte invenții, două desene și modele industriale și un soi de plante.

Dacă analizăm proveniența persoanelor care au depus contestații, atunci cei mai mulți, 79 la număr, sunt străini. Aceștia sunt urmați de 45 de solicitanți naționali, 13 persoane terțe naționale și cinci persoane terțe străine.

Pe parcursul anului trecut, Comisia de contestanții s-a întrunit în 14 ședințe și au luat decizii privind 154 de plângeri. Dintre acestea, în majoritatea cazurilor, 97 la număr, contestațiile au fost acceptate. În 53 de cazuri sulicitările au fost respinse, iar în alte patru cazuri a fost încetată procedura de examinare. Deciziile luate de Comisie sunt cu drept de atac în judecată. La sfârșitul anului trecut, la AGEPI mai erau în examinare 63 de contestanții.

Comisia de Contestaţii a Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este o subdiviziune cu drept de soluţionare pe cale extrajudiciară a litigiilor din domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale. Aceasta are 22 de membri.