Plățile făcute de către angajator pentru testarea salariaților pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 ar putea fi considerate facilități neimpozabile, acordate de angajator. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Parlament.

Potrivit deputaților, derogarea de la prevederile Codului Fiscal se propune cu scopul de a încurajarea testării populației, precum și pentru susținerea atât a angajatorilor, cât și a salariaților,

Mai exact, documentul stabilește că plățile făcute de angajator pentru testarea angajaților pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 sunt scutite complet de impozit pe venit, la nivel de salariat și angajator, scutirea se aplică inclusiv și în privința contribuțiilor sociale și medicale.

Măsura și modalitatea de deducere a acestor cheltuieli urmează să fie aprobată de către Guvern, pentru a evita abuzurile din partea contribuabililor. În același timp, Guvernul va trebui să asigure posibilitatea modificării declarațiilor fiscale, astfel încât angajatorii, care au înregistrat cheltuieli pentru testarea salariaților lor și au achitat impozitul și contribuțiile aferente plăților respective, să poată beneficia de compensarea cheltuielilor și să poată solicita rambursarea impozitului și a contribuțiilor sociale și medicale, achitate pe toată perioada stării de urgență în sănătate publică și a stării de urgență.

Proiect de lege mai prevede că Guvernul va fi obligat să asigure rambursarea banilor achitați, de facto, de către salariați în contul impozitelor și contribuțiilor sociale și medicale până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative.