Un polițist din Telenești s-a ales cu o amendă de 10 mii de lei și privarea e dreptul de a activa 6 luni în poliție pentru comportamentul discriminatoriu în raport cu o colegă de serviciu.

O decizie în acest sens a fost pronunțată recent de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana în baza procesului-verbal cu privire la contravenție, întocmit de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în baza art.542 alin.(2) Cod contravențional.

Consiliul a întocmit procesul-verbal de contravenție constatând hărțuirea pe criteriu de statut matrimonial și sex în câmpul muncii.

Și petiționara, și reclamatul sunt angajați ai Inspectoratului de Poliție Telenești, iar învinuirile aduse țineau de atitudinea discriminatorie față de femeile care ocupă funcții de conducere în profesiile masculinizate.

Petiționara a invocat crearea de către reclamat a unui mediu ostil și intimidant la locul de muncă prin îndemnarea subalternilor petiționarei de a nu se supune indicațiilor acesteia, răspândirea informației ofensatoare despre statutul matrimonial și viața privată, neimplicarea ei în ședințele operative, neincluderea în graficul de serviciu drept responsabil coordonator în grupa operativă.

Instanța de judecată a recunoscut vina reclamatului în săvârșirea contravenției prevăzute de art.542 alin.(2) Cod contravențional, aplicându-i o amendă în mărime de 200 unități convenționale, ceea ce constituie 10.000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova sau în cadrul subdiviziunilor acestuia pe un termen de 6 luni.

În legătură cu cauza data, Consiliul a recomandat Inspectoratului General de Poliție să demareze desfășurarea unui studiu prin care să fie analizate aspectele de gender în activitatea polițienească, aceste stereotipuri fiind în măsură să lezeze demnitatea umană și să stagneze creșterea în carieră a femeilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu.