La mijlocul anului trecut doi bărbați au fost reținuți de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combarea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fiind învinuiți că au comis o infracțiune pe teritoriul Bulgariei. Mai exact, aceștia ar fi cauzat prejudicii de peste 200 de mii de leva bulgare unei societăți comerciale după ce ar fi participat la tranzacții cu bunuri imobile și cote părți din cadrul unor societăți.

Avocatul unuia dintre bărbați susține că procurorii invocă prevederile art.11 alin.(2) a Codului penal în care se precizează că ”Cetățenii Republicii Moldova și apatrizii cu domiciliu permanent pe teritoriul Republicii Moldova care au săvârșit infracțiuni în afara teritoriului țării sunt pasibili de răspundere penală în conformitate cu prezentul cod”.

Apărătorul susține că în acest caz norma nu poate fi aplicată deoarece procurorii și reprezentanții organului de urmărire penală au pornit dosarul în baza unei sesizări adresată de către o persoană fizică. În același timp Legea cu privire la asitența juridică internațională în materie penală, dar și Codul de procedură penală prevăd că acțiuni de urmărire penală privind infracțiuni săvârșite pe teritoriul altui stat pot fi efectuate doar în baza unor comisii rogatorii sau în caz de preluare a urmăririi penale la solicitarea statului pe teritoriul căruia a fost săvârșită infracțiunea.

Avocatul afirmă că pornirea urmăririi penale pentru acțiuni săvârșite pe teritoriul altui stat, în lipsa cererii autorității respective ale acestui stat, poate fi considerată atentare asupra unor elemente de suveranitate a statului respectiv.

În consecință apărătorul cere magitraților de la Curtea Constituțională să verifice constituționalitatea art.11 alin.(2) a Codului penal.