După primele nouă luni ale anului 2018, poziția investiţională internaţională a Republicii Moldova a fost de minus 3,83 miliarde de dolari SUA. Astfel, soldul negativ s-a aprofundat față de sfârşitul anului 2017 cu 18,0 la sută. Datele provizorii au fost prezentate, recent, de către Banca Națională a Moldovei.

Conform datelor publicate, scăderea reprezintă minus 724 milioane dolari SUA în fluxul din BP, și cu 583 milioane dolari SUA mai puțin în dinamica totală.

Activele deținute de țara noastră au scăzut de la 5,71 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2017, până la 5,57 miliarde dolari SUA, după al treilea trimestru al anului trecut. Cu toate acestea, investițiile directe în active au crescut cu aproximativ 30 de milioane de dolari, iar investițiile de portofoliu, cu circa 0,24 milioane de dolari.

La capitolul pasivelor, țara noastră a înregistrat o creștere de peste 430 de milioane de dolari SUA. În acest caz, investițiile directe au crescut cu aproape 300 de milioane de dolari. În schimb, investițiile de portofoliu și derivatele financiare au scăzut cu peste 53 de milioane de dolari și, respectiv, cu 0,38 miloane de dolari SUA.