În cadrul licitației de plasare a valorilor mobiliare de stat, pe piața primară au fost emise, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, obligațiuni de stat pe 7 ani, la o rată anuală a dobânzii fixe de 6,50%. Informația a fost publicată de Ministerul Finanțelor.

Oferta autorităților a fost acoperită în proporție de 107%, fiind emise obligațiuni de stat în sumă de circa 75 milioane lei, față de 70 milioane lei oferite. Principalii cumpărători au fost băncile-dealeri primari și investitorii instituționali.

Ministerul Finanțelor anunță că va emite acest instrument financiar cu regularitate și va spori lichiditatea acestuia prin operațiunile sale de redeschidere a emisiunii (reopening).

Până în prezent, Ministerul Finanțelor a emis doar obligațiuni de stat pe termen de 2, 3 și 5 ani, iar emisiunea acestora pe termen de 7 ani este un pas major spre completarea curbei randamentelor.

Potrivit autorităților, emisiunea obligațiunilor de stat pe 7 ani reprezentă un pas major spre completarea curbei randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe termen de 2, 3 și 5 ani emise până acum. La fel, acestea vor constitui un punct de referință pentru stabilirea prețului la instrumentele pe termen lung (împrumuturi, obligațiuni municipale, etc.) și pentru dezvoltarea altora noi. De asemenea, va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și va permite băncilor autohtone să accepte depozite pe termene mai lungi.