Judecătoria Chișinău va fi condusă de un președinte interimar până la ocuparea funcției în modul stabilit de lege. Potrivit decizie Consiliului Superior al Magistraturii, atribuțiile de conducere vor fi preluate, din 27 mai, de către vicepreședintele sediului central al instanței, Vitalie Stratan.

Vitalie Stratan a fost numit în funcția de judecător în anul 2008. În această perioadă, magistratul a activat la instanța de prim nivel din sectorul Botanica al Capitalei. În anul 2017, Vitalie Stratan a fost numit în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul central. Mandatul acestuia expiră în luna noiembrie.

Începând cu mai 2017, Judecătoria Chișinău a fost condusă de magistratul Radu Țurcanu, care a deținut funcția de președinte pentru un mandat de patru ani. Anterior, Radu Țurcanu a fost vicepreședinte al instanței din sectorul Botanica al Capitalei. În funcția de magistrat, acesta a fost numit în anul 2007. Radu Țurcanu s-a înscris, în acest an, la concursul pentru ocuparea funcției de magistrat la Curtea Supremă de Justiție.

Totodată, CSM a decis că funcția de vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana va fi exercitată de judecătorul Constantin Damaschin, iar interimatului funcției de vicepreședinte al sediul Buiucani, de către magistrata Angela Catană. Aceștia activează în funcția de judecător din anul 2005 și, respectiv, 1996.

În context, menționăm că, în prezent, din totalul de 21 instanțe de judecată din Republica Moldova, cel puțin 14 sunt conduse de președinți sau vicepreședinți interimari sau ale căror mandate au expirat. În unele cazuri, interimatul este exercitat pentru o perioadă ce depășește cu mult un an de zile.