Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a anunțat că va contesta în instanță decretul președintelui Maia Sandu, prin care a anulat actul prin care a fost numit în funcție.

”Nu pot să spun că m-a surprins această decizie, având în vedere că în ultima lună am primit mai multe mesaje in acest sens. Fiind judecător din 2006 și, bazându-mă strict pe legislație, apreciez decizia ca fiind una ilegală, pe care o voi contesta conform procedurilor”, a precizat președintele Curții de Apel Chișinău.

Astăzi, președintele Maia Sandu a anunțat că a anulat decretul fostului președinte prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

”Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate”, a precizat Maia Sandu.

Amintim că, Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte în septembrie 2020, pentru un mandat de patru ani. 

Vladislav Clima este președinte al Asociației Judecătorilor din Moldova. Acesta a fost numit în funcția de magistrat în anul 2006, la instanța din sectorul Ciocana a municipiului Chișinău. Ulterior, judecătorul a fost numit de două ori, în 2009 și 2014, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. Din anul 2017, Vladislav Clima este magistrat la Curtea de Apel Chișinău.

În concursul pentru șefia instanței de apel, Vladislav Clima a concurat cu vicepreședintele Curții, Iurie Iordan.