Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost la fabrica de prelucrare a cărnii de la Bălți, parte a grupului de companii Filletti, în timpul unei vizite la întreprinderile din regiunea de nord.

La întreprindere, președintele a avut parte de un tur al procesului de producție, iar șeful fabricii, Dumitru Munteanu, a răspuns personal la întrebările președintelui, vorbind în paralel și despre planurile de dezvoltare a afacerii. Președintele a lăudat calitatea produselor companiei și și-a exprimat îngrijorarea și conștientizarea dificultăților cu care fermierii moldoveni și producătorii locali de alimente se confruntă în colaborarea cu rețelele mari.

Întreprinderea de prelucrare a cărnii din Bălți, cu semnificație republicană Basarabia-Nord, a fost fondată în 1944. Datorită celor mai moderne echipamente și personalului calificat, din momentul înființării sale, produsele fabricii îndeplineau cele mai stricte cerințe de calitate, fiind renumită pentru cârnații „GOST”, vânduți dincolo de granițele republicii.

În 2010, fabrica de prelucrare a cărnii a devenit parte a grupului Filletti, iar de atunci este lider pe segmentul premium pe piața din Moldova pentru producția de cârnați, crenvurști, salam fiert și semi-afumat, șuncă și alte delicatese din carne. Cârnații cruzi afumați, produși conform tehnologiei clasice, sunt și astăzi cartea de vizită a fabrici de carne.

Acum, Filletti și Basarabia-Nord sunt unul dintre cei trei lideri din țară în ceea ce privește volumul de producție. Compania este certificată conform standardului internațional ISO 9001 și HACCP și a introdus sistemul Filletti Quality. Productivitatea zilnică a fabricii este de 20 de tone de produse pe schimb, pe o suprafață de 5000 m2, unde 354 de oameni lucrează în fiecare zi.

În total, întregul lanț de producție al Grupului Filletti, de la producția de cereale până la creșterea animalelor, cuprinde 1.290 de angajați care produc produse alimentare conform principiului ”de pe câmp pe masă”. Investițiile planificate pentru dezvoltarea producției de prelucrare a cărnii pentru anii 2020-2023 se estimează la aproximativ 150 de milioane de lei.

P.