Președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Dorin Popescu, a lansat un apel la solidarizare ca să nu fie admisă atentarea la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. Apărătorul se referă la modificările legislative privind regulile de percheziționare și reținere a avocaților, care urmează să fie analizate de Parlament.

În prezent, normal legală spune că ”avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. Dorin Popescu spune că prevederea constituie o garanție legală a realizării principiilor constituționale privitoare la independența avocatului, precum și la independenței exercitării profesiei de avocat. Potrivit acestuia, excluderea acestei norme atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției.

La fel, președintele spune că argumentarea amendamentului propus este ”una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului nu înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat”.

Acesta mai spune că este sigur că ”avocații nu se ascund după imunitate și cred ca avocații nu au nevoie de imunitate când este vorba despre suspiciuni de comitere a pretinselor fapte în afara exercitării profesiei (fapte contra persoanei, accidente rutiere etc.). Consiliul Uniunii Avocaților nu va ”acoperi” pretinse fărădelegi comise în afara exercitării profesiei. Dar atunci când este vorba despre pretinse fapte comise în exercitarea profesiei, evident, sunt necesare garanții împotriva abuzurilor.

Faptul că aleșii poporului consideră ca în timpul exercitării profesiei de avocat, orice reprezentant al organului de urmărire penală poate să ne intimideze pentru ca nu suntem comozi cuiva, sau suntem prea vocali, sau deranjăm pe cei care protejează diferite interese, atunci este grav.

În așa caz, în general, nu mai avem nevoie de normele prevăzute la art. 51 și 52 din Legea 1260/2002, care garantează independența profesiei de avocat, din motivul că, în opinia unor aleși ai poporului, aceste garanții sunt excesive cu scopul și statutul profesiei de avocat. Argument care vine în contradicție cu normele constituționale și cu normele din legea organică menționate supra. Acest argument invocat de autorii amendamentului, este ”o scuipătură în față” adresată profesiei de avocat și întregii bresle a avocaților basarabeni”.

Mai mult ca atât, președintele UAM menționează că amendamentul de înlăturare a garanțiilor profesionale ale avocaților ”vine peste împovărarea avocaților cu taxe mari pentru contribuții la fondul de asigurări sociale de care noi nu beneficiem așa cum s-a promis, avocații sunt amenințați cu pedepse de sute de mii de lei pentru simpla omisiune de completare a unei fișe de conformitate, stabilite prin Legea Nr. 75 din 21.05.2020 privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor”.

Prin urmare, Dorin Popescu face apel ca prin măsuri civilizate și inteligente avocații să-și apere profesia și viitorul prin neadmiterea înlăturării garanțiilor profesionale ale avocaților. Acesta propune ca apărătorii să solicite parlamentarilor excluderea de pe ordinea de zi a  acestui amendament.

Subiectul urmează să fie discutat și la ședința Consiliului UAM.

Apelul complet poate fi accesat aici.