Serviciul Fiscal de Stat explică în baza generalizată a practicii fiscale dacă o persoană este obligată să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală, în cazul în care pe parcursul anului a avut două și mai multe locuri de muncă (prin cumul, servicii acordate, lucrări efectuate).

Potrivit instituției, conform prevederilor art. 83 alin. (2) din Codul fiscal, sunt obligați să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit persoanele fizice (cetăţenii Republicii Moldova, cetăţenii străini, apatrizii, inclusiv membrii societăţilor şi acţionarii fondurilor de investiţii):

  • care au obligaţii privind achitarea impozitului;
  • care direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget.

Respectiv, persoana fizică nu este obligată să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit, dacă pe parcursul anului va obține venit impozabil sub formă de salarii (la locul de muncă de bază sau prin cumul), sub formă de venituri obţinute din prestarea serviciilor şi/sau lucrărilor efectuate.

Totodată, persoanele fizice urmează să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit, în cazul în care obţin venituri impozabile doar din plăţile primite conform art.90 din Codul fiscal, care depăşeşte suma scutirii personale stabilite conform art.33 din Codul fiscal (fiecare contribuabil are dreptul la o scutire personală în sumă de 24.000 lei pe an. În anumite cazuri această sumă poate fi de 30.000 de lei).

Art. 90 din Cod stabilește că orice persoană care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător şi persoanelor care desfăşoară activităţi independente, orice reprezentanţă, reprezentanţă permanentă, instituţie, organizaţie, inclusiv orice autoritate publică şi instituţie publică, reţine, în prealabil, ca parte a impozitului, o sumă în mărime de 7% din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, a întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), pe veniturile obţinute de către aceasta conform.

Articolul mai stabilește că nu se reţine în prealabil suma în mărime de 7% din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice pe veniturile obţinute de către aceasta, din înstrăinarea mijloacelor de transport rutier, din înstrăinarea valorilor mobiliare, precum şi din suma arendei terenurilor agricole şi/sau înstrăinării activelor de capital ale persoanelor fizice conform contractelor de leasing, lease-back, gaj, ipotecă şi/sau în cazurile de înstrăinare forţată a activelor de capital, iar în cazul lichidării agentului economic – din plăţile la lichidare în formă nemonetară.

În cazul plăţilor la lichidare, impozitul pe venit se reţine din diferenţa dintre suma îndreptată spre achitare şi valoarea nominală a cotei de participare în capitalul social al agentului economic aflat în proces de lichidare.

Legislația privind obligația prezentării Declarației cu privire la impozitul pe venit a fost modificată în august 2018.

Amintim că, termenul limită de depunere a Declarației pe venit de către persoanele fizicce pentru anul 2018 este 2 mai.