Salariile brute primite de angajații din Republica Moldova au crescut anul acesta în medie cu 6,4 la sută. Datele au publicate de PricewaterhouseCoopers (PwC), după realizarea unui sondaj în țara noastră.

Cea mai mare creștere salarială s-a înregistrat în sectorul IT, cu 9,63 la sută. Asta în timp ce în sectoarul de producere și industrie s-a înregistat o creștere de doar 4,48 la sută, în farmaceutică – 5,65%, iar în telecomunicații, 4,97 la sută.

Persoanele angajate în funcții de specialist au avut cea mai mare creștere procentuală a veniturilor. Salariile acestora a crescut, în medie, cu 6,75 la sută. În cazul personalului cu funcții de conducere, salariile au crescut, în medie, cu 6,06 la sută.

Principalele beneficii oferite de angajatorii din țara noastră sunt, în continuare, activitățile de team-building, cafea și/sau băuturi răcoritoare, asigurări medicale suplimentare, reduceri, timp flexibil de lucru, bonusuri pentru ocazii speciale și împrumuturi la tarife speciale.

În schimb, potrivit datelor obținute, cele mai mari probleme ale angajatorilor sunt migrația forței de muncă, în special a tinerilor care doresc salarii mai ridicate și standarde de viață occidentale. Reprezentanților PwC afirmă, în context, că creșterea produsului intern brut cu 4%, în 2018, și cu 3,4%, estimat pentru acest an, este insuficient pentru a atinge nivelul statelor dezvoltate. Astfel, autoritățile și companiile trebuie să lucreze împreună pentru a identifica cel mai bun model de dezvoltare economică.

Potrivit PwC, în 2020 salariile ar putea crește, în medie, cu 7,22 la sută. Și anul viitor, cea mai mare majorare este prognozată pentru sectorul IT, 8,71 %.