Indexarea pensiilor judecătorilor în condiţiile articolului 13 din Legea privind sistemul public de pensii ar putea fi făcută, pentru prima dată, în aprilie 2021. Prevederea se regăsește într-un proiect examinat de Guvern.

Potrivit unei inițiative anterioare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale magistrații în exercițiu nu vor mai putea beneficia de recalcularea pensiei în funcție de mărimea salariului lunar pe care îl au. În schimb, autoritățile vor va pensia magistraților să se indexe conform regulilor aplicate tuturor pensionarilor. Mai exact, potrivit proiectului, indexarea ar putea fi făcută de două ori pe an, în data de 1 aprilie și în data de 1 octombrie. Mărimea indexării urmează să fie stabilită de Guvern, în funcție de inflația înregistrată în perioada anterioară indexării.

Consiliul Superior al Magistraturii a spus că aceasta inițiativă încalcă garanțiile internaționale privind independența justiției si statutul judecătorului. Până acum, pensia judecătorului se recalca ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exerciţiu.

Totodată, începând cu 1 iulie, vârsta de pensionare a judecătorilor ar putea fi de 50 de ani 6 luni, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Ulterior, în fiecare an, vârsta de pensionare se va majora cu șase luni, astfel încât în anul 2045 magistrații să iasă la pensie la vârsta de 63 de ani.