Primăria municipiului Chișinău a anunțat că riscă să fie prejudiciată cu 7,6 milioane de lei, într-un dosar de rezonanță cu implicarea companiei "Oferta Plus” SRL.

Potrivit informațiilor comunicate, "Oferta Plus” SRL a depus cererea de chemare în Judecătoria Bălți (sediul Central) privind validarea popririi din contul Primăriei Chișinău și Consiliului municipal, în sumă de 3.750.000 lei, cu titlu de datorie și 3.939.534 lei cu titlu de dobândă de întârziere.

Prin hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul Central) din 16 iulie 2021, cererea companiei "Oferta Plus" SRL a fost admisă integral. Instanța a dispus suplimentar și încasarea dobânzii de întârziere în sumă de 3.939.534 lei, muncipalitatea calificând acestaă decizie  ”contrară legislației în vigoare și fără a argumenta temeinicia soluției pronunțate”.

Conducerea primăriei califică hotărârea respectivă una absolut abuzivă, întrucât suma dispusă de a fi încasată din contul bugetului public municipal, anterior a fost subiect de dezbateri în instanțele naționale.

În data de 16 ianuarie 2006, Societatea "Grandteam" LLC (o companie cu sediul în SUA), a acționat în instanța de judecată S.C. "Sintec Gaz" SRL și Consiliul municipal Chișinău, solicitând încasarea în mod solidar a sumei de 3.750.000 lei. În procesul respectiv a participat compania "Oferta Plus" SRL, în calitate de intervenient accesoriu.

Prin decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție din 18 mai 2006 s-a dispus încasarea sumei de 3.750.000 lei doar din contul companiei "Sintec Gaz" SRL, cerința cu privire la încasarea din contul Consiliului municipal Chișinău a sumei de 3.750.000 lei, catalogându-se ca neîntemeiată.

Prin Încheierea Curții de Apel Economice din 1 aprilie 2008, compania "Oferta Plus” SRL, în calitatea de succesor, s-a subrogat în drepturile procesuale cu compania "Granteam" LLC, inclusiv și în dreptul privind încasarea sumei de 3.750.000 lei de la compania "Sintec Gaz" SRL.

În situația creată, compania "Oferta Plus" SRL a ajuns să dețină două hotărâri pronunțate de instanțe judecătorești diferite, cu privire la încasarea uneia și aceleiași sume în valoare de 3.750.000 lei, într-un caz de la compania "Sintec Gaz" SRL (decizia Curții Supreme de Justiție din 18 mai 2006), iar în celălalt de la Primăria municipiului Chișinău și Consiliul municipal Chișinău (hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul Central) din 16 iulie 2021).

Municipalitatea consideră că, ținând cont partea motivată a deciziei Curții Supreme de Justiție din 18 mai 2006, Primăria municipiului Chișinău nu are obligația de achitare a sumei în valoare de 3.750.000 lei, cerința respectivă fiind respinsă ca una neîntemeiată.

Recent, Primăria municipiului Chișinău a contestat hotărârea Judecătoriei Bălți (sediul Central) din 16 iulie 2021, cauza urmând a fi examinată de Curtea de Apel Bălți, în timpul apropiat.

Instituția a anunțat că a sesizat mai multe instituții de stat referitor la cazul enunțat, în sensul monitorizării situației, cu luarea măsurilor ce se impun, în limitele competențelor.

Precizăm că, în decembrie 2006, Oferta Plus SRL a obținut câștig de cauză într-un dosar intentat la CtEDO Guvernului, acesta fiind una dintre cele mai costisitoare decizii ale CtEDO în privința Moldovei. Curtea a constatat atunci violarea art.6 § 1  al Convenţiei (dreptul la un proces echitabil) şi a art. 1 Protocolul nr. 1 la Convenţie (protecţia proprietăţii) – neexecutarea timp de cel puţin 38 de luni a unei hotărîri judecătoreşti privind plata a 20 milioane de lei de către Ministerul Finanţelor şi casarea prin revizuire a hotărîrii judecătoreşti pronunţate în favoarea reclamantului de către Plenul Curţii Supreme de Justiţie printr-o decizie "abuzivă” după ce Guvernul a aflat că cererea cu privire la neexecutarea hotărîrii a fost depusă la CEDO; violarea art. 34 al Convenţiei (dreptul de a depune o cerere la CEDO) – intentarea unui dosar penal împotriva directorului reclamantului pentru a-l descuraja să-şi menţină cererea la CEDO; violarea art.  34 – refuzul de a permite avocatului reclamantului la CEDO de a avea întrevederi în incinta Izolatorului de Detenţie Provizorie al CCCEC cu directorul reclamantului fără a fi despărţiţi de peretele din sticlă. CEDO a obligat Guvernul să achite companiei o despăgubire de 2.535.000 euro.