Primăria municipiului Chișinău a anunțat că va introduce un moratoriu privind construcțiile în centrul istoric al capitalei, până la elaborarea Planului Urbanistic Zonal Centru (PUZ). Astfel, până în data de 1 aprilie 2022, municipalitatea nu va elibera acte permisive pentru inițierea construcțiilor/reconstrucțiilor în zona centrală a capitalei, pe perioada în care urmează a fi definitivat documentul urbanistic.

Anunțul a fost făcut de Primarul General, Ion Ceban, pe pagina de Facebook.

Inițiativa urmează a fi înaintată către Consiliul Municipal Chișinău. Moratoriul va viza orice construcție din perimetrul str. M. Viteazul - str. Albișoara - str. Ismail - str. A. Mateevici, până la elaborarea PUZ Centru la termenul propus (01.04.2022). Pentru aprobarea documentului, starea celor circa 900 de edificii (monumente istorice) urmează a fi evaluată cu implicarea Ministerului Culturii.

Totodată, începând din 7 septembrie vor fi suspendate actele permisive pentru activitățile de construcție și restaurare pe șantierul de la intersecția străzilor S. Lazo și Mit. Dosoftei, până la clarificarea situației referitoare la documentația eliberată în acest sens. Anterior, actuala administrație a Primăriei Chișinău a autorizat la această adresă restaurarea monumentului istoric cu un anumit regim de înălțime.

Primarul a făcut apel către autoritățile centrale de profil pentru supravegherea tehnică a construcțiilor să susțină autoritățile capitalei în reglementarea acestui proces.

Primăria a anunțat că în perioada următoare va propune un șir de amendamente la legislația în construcții, iar la finele lunii septembrie, va organiza o ședință comună referitoare la situația în construcții cu participarea dezvoltatorilor imobiliari, a reprezentanților autorităților centrale și locale de profil, consilieri municipali, deputați în parlament, precum și experți în domeniu.