Proiectul Regulamentului privind procedura de emitere a soluției fiscale individuale anticipate (SFIA), propus spre consultări publice încă în martie 2017, a ajuns pe agenda Guvernului și urmează a fi examinat în ședința prevăzută pentru 18 ianuarie.

Procedura a fost elaborată de Ministerul Finanțelor, în scopul executării prevederilor art.1361 alin(1) din Codul fiscal și asigurării creșterii gradului de transparență în aplicarea legislației fiscale.

Potrivit documentului, SFIA reprezintă pentru contribuabil un instrument ce oferă posibilitatea de a gestiona riscul fiscal la care se supune din cauza unor lacune în legislație sau a unor prevederi normative interpretabile.

Procedura are drept scop reducerea expunerii contribuabilului la eventualele riscuri fiscal, care ar putea decurge din interpretarea eronată a normelor fiscale și se obține certitudinea privind tratamentul fiscal aferent tranzacțiilor derulate.

Pentru stat, SFIA prezintă avantaje din considerentul că reduce situațiile de conflict între autorități și contribuabili, precum și servește drept oportunitate de perfecționare a legislației.

Regulamentul care urmează a fi examinat de Guvern reglementează modalitatea de emitere a SFIA, începând cu depunerea cererii de emitere a SFIA și a documentelor aferente, procedura examinării cererii de către Serviciul Fiscal de Stat.

Obiectul soluției fiscale individuale anticipate constituie aplicarea legislației fiscale asupra unei (unor) situaţii și/sau tranzacții viitoare specifice. Situaţia fiscală de fapt și/sau tranzacția viitoare specifică a cărei reglementare se solicită, trebuie să fie ulterioară momentului emiterii de către Serviciul Fiscal de Stat a soluției fiscale individuale anticipate. SFIA se aprobă prin Decizia Consiliului executiv al Serviciului Fiscal de Stat.

Soluția se emite contra unei plăți stabilite de art.1361 alin.(5) din Codul fiscal, care se achită până la depunerea cererii privind emiterea soluției fiscale individuale anticipate.

La orice etapă până la emiterea soluției fiscale individuale anticipate, solicitantul este în drept să-și retragă cererea privind emiterea acesteia.

Conceptul de soluție fiscală individuală anticipată a fost introdus în legislația Republicii Moldova în 2016.