Parlamentul a instituit moratoriu asupra proceselor de privatizare, concesionare și încheiere a parteneriatelor publice-private cu privire la bunurile publice, proprietate de stat, aflate în derulare. Hotărârea a fost adoptată de Legislatv în ședința din 19 iulie.

Moratoriul a fost instituit până la prezentarea și aprobarea de către Parlament a concluziilor Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor publice, începând cu anul 2013. 

Totodată, Parlamentul a recomandat, printr-o altă hotârâre, Centrului Național Anticorupție, Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale și Procuraturii să indisponibilizeze bunurile infracționale, urmare a devalizării sistemului bancar, să suspende orice operațiuni și tranzacții cu privire la bunurile respective și să înainteze acțiuni civile în interesele statului pentru recuperarea prejudiciilor aduse Republicii Moldova.

Deputații au argumentat inițiativa legislativă prin necesitatea examinării  problemei devalizării sistemului bancar, identificarea persoanelor responsabile de această fraudă și atragerea lor la răspundere, inclusiv recuperarea banilor sustrași.