Ținând cont de declararea de către Guvernul Republicii Moldova a Codului Roșu la nivel național de epidemie cu COVID-19, în scopul protejării personalului în contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul Republicii Moldova, Procuratura Generală intervine cu o serie de măsuri de protecție, care vor fi aplicate la nivelul tuturor subdiviziunilor din țară. Mai exact:

  • activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul procuraturilor, se suspendă;
  • până la data de 1 aprilie (la necesitate, cu o eventuală prelungire a termenului) se impune evitarea, pe cât posibil, a contactului direct a personalului Procuraturii cu cetățenii;
  • accesul persoanelor străine în sediile procuraturilor se va face doar în bază de citație și după confirmarea procurorului care l-a citat, și cu condiția că persoanele sunt echipate cu mască de protecție.

Totodată, recomandă ca sesizările, petițiile și plângerile cetățenilor, în mod prioritar, să fie expediate folosind mijloacele de comunicare electronice sau trimiterile poștale.

Procurorii, în măsura posibilității, vor conveni cu judecătorii, amânarea examinării cauzelor, cu excepția celor în care figurează inculpați în stare de arest preventiv.

Efectuarea activităților procedurale care implică contactul direct cu persoanele, vor urma regulile de protecție, elaborate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest sens, recomandându-se prioritizarea acțiunilor și concentrarea doar pe acele acțiuni/activități care nu suferă amânare.

Luarea măsurilor individuale de protecţie, respectând regulile de igienă și a Recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).