Procurorii insistă ca mijloacele băneşti utilizate la efectuarea anchetelor şi suportate de instituţiile de drept (expertize judiciare, traduceri, extrădări etc) să fie recuperate din contul persoanelor vinovate.

Anul trecut, acuzatorii au solicitat recuperarea a peste 15 milioane de lei de la inculpați inculpaţi pentru cheltuieli legate de urmărirea penală, însă potrivit Procuraturii nu toate solicitările sunt admise de judecători.

Conducerea Procuraturii insistă şi orientează acuzatorii de stat, ca odată cu condamnarea persoanelor sau aplicarea altor soluţii de nereabilitare, să solicite și încasarea cheltuielilor judiciare.

Potrivit statisticilor Procuraturii la capitolul recuperării cheltuielilor judiciare la etapa de urmărire penală, estimate în anul 2018, s-a înregistrat următoarea situație:

• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, achitată de învinuiţi în baza deciziilor procurorilor, a constituit 962.187 lei, față de 1.163.968 lei în anul 2017.  În 52 de cazuri s-a decis punerea în executare a ordonanţelor pentru a asigura achitarea a încă 344.767 lei, care nu au fost executate benevol;
• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală în cauzele expediate în judecată, indicate în rechizitorii – 15.857.586 lei, față de 8.018.689 lei în anul 2017;
• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, admise de către instanţele de judecată –  3.621.436 lei, față de 4.509.279 în anul 2017.

Potrivit Procuraturii, în unele cazuri de condamnare a persoanelor, instanţele resping solicitările procurorilor de a încasa din contul inculpaţilor cheltuielile judiciare, dar Procuratura le contestă şi insistă ca banii să fie recuperați de către condamnat.

Procuratura Generală notează că a organizat elaborarea unui proiect de lege pentru ajustarea legislaţiei şi practicilor naţionale la cele europene în acest domeniu, iar proiectul a fost expediat Ministerului Justiţiei care, în prezent, realizează procedurile necesare adoptării actului legislativ.

În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor va contribui la excluderea unor practicii defectuoase precum: tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea incontinuă a proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor.