Chiar dacă valoarea primelor de asigurare a scăzut, companiile de asigurări aproape că și-au dublat profitul. Potrivit datelor prezentate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), profitul total, al celor 13 companii de asigurări care au activat în primele nouă luni ale anului a fost de 92,74 milioane de lei, în perioada similară a anului trecut profitul asigurătorilor a fost 55,4 milioane de lei.

Cel mai mare profit - 33,2 milioane de lei a fost obținut de  Grawe Carat Asigurari SA. Aceasta este urmată de Asterra Grup SA cu 22,2 miliaone lei și Moldasig SA - 14,6 milioane lei.

Sunt însă și asigurători care nu o duc foarte bine. Moldova-Astrovaz SA a înregistrat pierderi de peste 11 milioane de lei. Amintim că, recent, Consiliul de Administrație al CNPF a respins candidatura lui Alexandru Braila propus la funcția de director executiv al CA ”Moldova-Astrovaz”.  CNPF susține că a luat această decizie din cauza necorespunderii criteriilor stabilite prin actele normative ale autorității de supraveghere. Totodată, CNPF a suspendat pentru un termen de trei luni licența CA ”Moldova-Astrovaz” SA și a decis depunerea în instanța de insolvabilitate a cererii introductive privind intentarea față de CA ”Moldova-Astrovaz” SA a procedurii de insolvabilitate.

Totodată, pierderi de aproape 6 milioane de lei a înregistrat și Intact Asigurari Generale SA.

Datele mai arată că companiile au subscris prime de asigurare în valoare totală de 1 miliarde de lei, cu aproape 200 de miliaone de lei mai puțin decât în perioada similară a lui 2019. În același timp asigurătorii au achitat despăgubiri în sumă 438,4 milioane lei.