În acest an, Centrul de tehnologii informaționale în finanțe (CTIF) va desfășura un ciclu amplu de instruiri în domeniul finanțelor publice pentru specialiștii din cadrul autorităților și instituțiilor bugetare din țară.

Programul cursuri cuprinde un set de teme importante pentru acești specialiști:  

  • introducere în managementul finanțelor publice; 
  • planificarea bugetară, executarea bugetului, raportarea financiară în sectorul bugetar: cadrul normativ, instrumente practice, inclusiv Sisteme Informaționale Automatizate (SIA) aferente. Specificul  pentru autoritățile publice de nivel local și central; 
  • bazele contabilității bugetare: cadrul normativ, utilizarea Sistemului Informațional Integrat de Evidență Contabilă în Autoritățile Publice pe platforma 1C (SIIECAP 1C), administrat de CTIF. Specificul pentru autoritățile publice de nivel local și central;
  • bugetarea pe programe: cadrul normativ, instrumente practice; 
  • organizarea şi dezvoltarea sistemelor de control intern managerial; 
  • utilizarea SIA MTender.

Începând cu luna aprilie, CTIF va organiza, pentru contabilii din cadrul autorităților și instituțiilor publice, opt cursuri de instruire privind utilizarea sistemului informatic SIIECAP 1C.

Totodată, CTIF va continua instruirea contribuabililor privind modul de utilizare a serviciilor fiscale electronice. Cursurile vor fi bazate pe exerciții practice, care descriu acțiunile şi componentele în cadrul interfețelor de lucru ale SIA ”Declarația electronică”, SIA ”e-Factura”, SIA ”Contul curent al contribuabilului” şi SIA ”Comanda on-line a formularelor tipizate”. 

CTIF planifică, de asemenea, organizarea a patru cursuri pentru brokeri vamali sau declaranți vamali, cu o durată de cinci săptămâni fiecare. În perioada februarie – martie se desfășoară primul curs de instruire cu participarea a 16 audienți.

Centrul de instruire din cadrul CTIF anunță că va continua să dezvolte module E - learning și să realizeze instruiri la distanță, inclusiv prin sisteme informaționale de comunicare.

Anul trecut, CTIF a organizat și desfășurat circa 300 cursuri de instruire cu diferite tematici în domeniile finanțe publice, fiscal, vamal și achiziții publice, la care au participat peste 4,5 mii de specialiști.