Proiectul de lege care are drept scop responsabilizarea conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar a fost votat în lectura a doua, finală.

Potrivit Direcției generală comunicare și relații publice a Parlamentului, acesta prevede modificarea Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Legii concurenței, Legii privind achiziţiile publice, Codului serviciilor media audiovizuale, Legii cu privire la energetică.

În conformitate cu prevederile documentului, conducătorii CNPF, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului, ANRE vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu.

Potrivit autorilor, cadrul legal actual nu prevede pârghii de a efectua un veritabil control asupra activității autorităților publice autonome responsabile în fața Parlamentului sau a conducătorilor acestora.

Aceștia mai spun că acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.