Ministerul Justiției va purcede în cel mai scurt timp la modificarea proiectului de lege privind reforma CSJ și a organelor procuraturii în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, vor fi luate în considerare și opiniile primite de la alte părți interesate, inclusiv din partea judecătorilor.

După ajustarea textului, Ministerul Justiției va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă. Anunțul a fost făcut pe pagina web a ministerului.

Amintim că, vineri, 11 octombrie, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a adoptat o opinie preliminară referitoare la proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor procuraturii. Opinia finală să fie adoptată la următoarea sesiune din 6-7 decembrie.

Astfel, Comisia de la Veneția a statuat că situațiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluții radicale, precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflați în funcție. Comisia a remarcat că ține de competența autorităților Republicii Moldova să decidă, dacă situația actuală din sistemul judecătoresc constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al CSJ, așa cum se prevede în proiectul de lege.

Totodată, Comisia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea CSJ și a subliniat faptul că orice mecanism de verificare prevăzut de proiectul de lege, precum și implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituției.

Comisia de la Veneția a recomandat, totodată, asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară, asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară, precum și asigurarea clarității criteriilor de evaluare. De asemenea, s-a recomandat ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem prin transfer într-o instanță inferioară, ci să fie supuși măsurilor disciplinare și demisionați, dacă este cazul.