Inițiativa Ministerului Afacerilor Interne care prevedea noi norme de sancționare a șoferilor, interzicerea aproprierii de poliștii sau filmarea și fotografierea acestora, dar și obligarea cetățenilor să aibă mereu, în spațiile publice, a unui act de identitate nu a fost admis spre consultări publice.

Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Justiției pentru a efectua o analiză suplimentară a efectelor obținute ca urmare a măsurilor legislative adoptate anterior. În mare parte, Ministerul se referă la modificările privind combaterea conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate, depășirea limitei de viteză pe un anumite segmente de drum. Analiza este necesară pentru a justifica noile măsuri propuse. Informația se conține în procesul verbal al ședinții secretarilor generali, în care inițiaitiva a fost examinată.

Totodată, urmează să fie constituit un grup de lucru din care vor face parte Ministerul Justiției (prin prisma propunerilor de modificare a Codurilor penal și contravențional), Ministerul Sănătății și alte autorități vizate.

În context, a fost reiterată și practica anterioară potrivit căreia propunerile de modificare a Codului contravențional, Codului penal, Codului de procedură penală urmează să fie consultate în prealabil și sintetizate de către Ministerul Justiției. Măsura urmează să fie luată o dată la jumătate de an, pentru ca să se asigure coeziunea normative și promovarea acestor modificări în cadrul unui proiect consolidat