Confederația Națională a Patronatului (CNPM) a publicat pe pagina sa mai multe propuneri de modificare a Codului Muncii, colectate de la membrii CNPM, precum și propuneri de modificare propuse de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Într-un articol precedent v-am prezentat modificările propuse la articolele ce prevăd concedierea, perioada de probă sau demisia angajaților. În prezentul articol, vă prezentăm propunerile ce vizează conflictele de interese, clauzele de neconcurență, dreptul patronilor la grevă și altele.

Lipsa unei clauze de neconcurenţă

CNPM propune introducerea unei clauze de neconcurenţă, preluată din legislaţia comunitară, și anume: ”Părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze în interes propriu sau al unei terţe o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată de angajatorul său în schimbul unei indemnizaţii lunare de neconcurenţă pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă”. Potrivit propunerii, clauza de neconcurență poate fi negociată de către părți și în cadrul negocierilor de încetare a contractului individual de muncă, nu neapărat în Contractul propriu zis. Obligația de achitare a îndemnizației lunare de neconcurență trebuie să fie corelată și cu obligația salariatului de plată a penalității (daunelor-interese), în caz de încălcare a acestei clauze.

Lispa unei clauze ce ține de conflict de interese

Pe lângă clauza de neconcurență, patronatele propun introducerea a încă unei noi clauze, care să vizeze conflictele de interese, și anume: “Angajatorul poate stabili în contractul individual de muncă sau în procedurile interne o clauză privind conflictul de interese prin care salariatul să fie obligat să declare conflictele de interese”.

În prezent, Codul muncii conține două prevederi la acest capitol: ”Salariatul este obligat să declare potențiale conflicte de interese, conform procedurilor stabilite de către angajator și ”...cu excepția cazurilor de conflicte de interese.

Conflictul de interese este conflictul dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale.

Controlul obștesc

Confederația patronatelor propune excluderea din Codul muncii a prevederilor privind Controlul obștesc, invocând că acesta sfidează proprietatea private.

Prevederile privind cazurilor când conducătorul (angajatorul) este concomitent şi proprietar al unităţii

Membrii patronatelor propun ca sintagma ”este concomitent şi proprietar al unităţii” din art. 258, alin. (1) din Codul muncii să fie înlocuită cu ”este concomitent şi proprietar al unei cote din capitalul unităţii”. 

Potrivit CNPM, conform articolului 258 alin. (1) din Codul muncii, prevederile relevante se aplică conducătorilor tuturor unităţilor, cu excepţia cazurilor când conducătorul (angajatorul) este concomitent şi proprietar al unităţii.  Practica a arătat că fraza ”proprietar al unităţii”, pe lângă faptul că din punct de vedere juridic este incorectă, creează probleme de interpretare: cine este proprietar al unităţii cel care deţine 100% din capital sau cel care deţine orice cotă. Interpretarea la care deja recurg unele organe de stat este că proprietar este deţinătorul oricărei cote în capital, iar patronatele consideră că această interpretare trebuie legiferată. 

Asigurarea condiţiilor pentru activitatea organului sindical din unitate

Patronatele propun excluderea obligativității angajatorului de a acorda gratuit organului sindical din unitate încăperi cu tot inventarul necesar, asigurând condiţiile şi serviciile necesare activităţii acestuia. Acest lucru se va face doar dacă există posibilitate.

Potrivit CNPM, nu întotdeauna este posibil de a acorda încăperea cu tot inventarul necesar, deoarece uneori conduncătorul nu dispune de condiţiile menţionate de Codul Muncii.

Dreptul patronilor la grevă

CNPM mai propune modificarea Cap. 4 din Codul muncii cu privire la grevă sau introducerea unui capitol nou care va prevedea dreptul patronilor la grevă (Lock-out). Instituția menționează că aceasta este o obligație a țării în conformitate cu Carta socială europeană revizuită.

De asemenea, CNPM propune ca Codul muncii să reglementeze procedura de extindere a acoperii convențiilor colective.

Ajustarea legislației muncii și echilibrarea în drepturi și obligații a angajatului și angajatorului este una din prioritățile Confederației.

În articolele viitoare vom prezenta și propunerile de modificare a Codului Muncii înaintate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.