În Republica Moldova sunt înregistrate drepturile asupra a 484 de programe de calculator și 74 de baze de date. Datele au fost prezentate de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) la o ședință cu reprezentanții antreprenorilor din IT.

Potrivit autorităților, cea mai înaltă protecție asupra unui program de calculator poate fi conferită prin înregistrarea ca drept de autor. Programele pe calculator nu pot face obiectul unui drept de proprietate industrială, cum ar fi brevetele de invenție, însă anumite componente din acesta care au o utilitate practică și care aduc o noutate pot fi în anumite condiții brevetate.

Potrivit legislației, autorul beneficiază de protecția dreptului asupra operei sale din momentul creării ei. Totodată, dreptul de autor nu depinde de dreptul de proprietate asupra obiectului material în care și-a găsit expresie opera respectivă.

Aplicarea pentru protecția drepturilor de autor poate fi făcută online, accesând portalul e-servicii.agepi.gov.md.

Totodată, în cadrul reuniunii s-a discutat despre protecția mărcilor. Potrivit AGEPI, timp de 27 de ani, au fost recepționate 129.182 de cereri de înregistrare a mărcilor, dintre care 46.984 prin procedura națională și 82.198 prin cea internațională.