La doar câteva zile după ce Guvernul a aprobat crearea Agenției Servicii Publice, deputații examinează deja un proiect de lege, semnat de deputatul Sergiu Sârbu, care prevede modificarea și completarea mai multor acte legislative, ce reglementează activitatea instituțiilor comasate. Documentul este examinat astăzi, la ședința Parlamentului. Astfel, în 77 de acte normative, sintagmele: Camera de Licențiere, Serviciul Stare Civilă, Întreprinderea de Stat ”Centrul Resurselor Informaționale de Stat ”Registru”, Întreprinderea de Stat ”Camera Înregistrării de Stat”, Întreprinderea de Stat ”Cadastru” sunt înlocuite cu denumirea de Agenția Servicii Publice. Mai mult, proiectul elaborat de Sergiu Sârbu a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului la data de 19 aprilie, cu o săptămână înainte ca Guvernul să aprobe crearea Agenției. În proiect se mai menționează că Guvernul, în termen de 2 luni de la data intrării în vigoare a legii, va aduce actele sale normative în conformitate cu aceasta. Totodată, se mai precizează că Agenția Servicii Publice:
  • va aplica în domeniile sale de competență actele normative emise de Camera de Licențiere, Serviciul Stare Civilă, Întreprinderea de Stat ”Centrul Resurselor Informaționale de Stat ”Registru”, Întreprinderea de Stat ”Camera Înregistrării de Stat”, Întreprinderea de Stat ”Cadastru” și de autoritățile publice în a căror sferă de competență s-au aflat acestea în măsură în care actele normative respective nu contravin legii;
  • în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii va aduce în conformitate cadrul normativ departamental din domeniile sale de competență.
În document se mai menționează că licențele și actele permisive, emise de aceste entități, își păstrează valabilitatea până la expirarea termenului indicat în ele. Amintim că, la ședința din 26 aprilie, Executivul a aprobat înființarea Agenției Servicii Publice. Astfel, Întreprinderea de Stat Centrul Resurselor Informaționale de Stat ”Registru” se reorganizează, prin transformare, în Instituţia publică Agenția Servicii Publice. Aceasta va fi subordonată Guvernului. Totodată, Întreprinderea de Stat ”Camera Înregistrării de Stat”, Întreprinderea de Stat ”Cadastru”, Autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Justiţiei ”Serviciul Stare Civilă” şi Autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei ”Camera de Licenţiere” se reorganizează prin fuziune cu Instituţia publică ”Agenţia Servicii Publice”. Astfel, funcțiile şi serviciile prestate, în conformitate cu legislaţia în vigoare, de către persoanele juridice reorganizate, vor fi exercitate de către Agenţia Servicii Publice. Până la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor la serviciile prestate de către Agenţia Servicii Publice și noilor tarife calculate în baza acesteia, se vor aplica taxele în vigoare la serviciile prestate de către persoanele juridice reorganizate. Experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup susțin că, prin hotărârea Guvernului, mai degrabă se optimizează un șir de entități publice și procesele acestora, decât se introduce plenar conceptul de ”ghișeu unic”. Potrivit acestora, elaborarea mecanismului de ”ghișeu unic” în accepțiunea reformei serviciilor publice ar trebui elaborat, pilotat și introdus plenar printr-un proces distinct.