De când Fiscul ”s-a luat de capul lor”, restaurantele specializate în organizarea nunților și a altor ceremonii au plătit la bugetul public național cu 1,5 milioane de lei mai mult decât în perioada anterioară. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a finalizat procesul de monitorizare a sălilor de ceremonii prin prisma posturilor fiscale. Astfel, pe parcursul a 3 luni, în localurile monitorizate s-a atestat o creștere a numărului de tranzacții cu circa 11 milioane de lei sau cu 42,08% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului precedent. În urma instituirii posturilor fiscale la 25 de agenți economici, care prestează servicii în domeniul alimentației publice și dețin săli de ceremonii, inspectorii de la SFS au ajuns la concluzia că principalele riscuri pe acest segment de business sunt:
  • subdeclararea veniturilor real obținute;
  • ponderea mică a fondului de salarizare în raport cu venitul declarat;
  • achitarea salariului în plic (conform analizelor efectuate s-a constatat calcularea salariilor medii a angajaților considerabil mai mici comparativ cu salariul mediu pe economia națională).
Potrivit SFS, rezultatele funcționării posturilor fiscale vor putea fi evaluate integral la sfârșitul lunii decembrie, când expiră perioada în care se poate efectua calcularea și achitarea obligațiilor fiscale pentru luna noiembrie (ultima perioadă de monitorizare a posturilor fiscale). Serviciul Fiscal a anunțat că, în luna noiembrie, au fost monitorizați prin intermediul posturilor fiscale 125 de contribuabili. Printre agenții economici verificați se regăsesc: producători de alcool și/sau băuturi alcoolice, producători de articole din tutungerie, importatori de flori, dar și comercianți de materiale de construcție sau producție agricolă etc. Concomitent, posturile fiscale sunt utilizate și pentru contracarare și neadmiterea documentării tranzacțiilor fictive. SFS susține că, de regulă, prin instituirea posturilor fiscale la contribuabilii cu risc major de implicare în scheme de documentare a tranzacțiilor fictive sau de legalizare a mărfurilor de o proveniență ilegală, activitatea acestora se stopează chiar din prima zi.