Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Un șofer a condus cu 171 km/h și a scăpat ”basma curată”. Instanța a constatat că poliția nu are probe

 

Un șofer vitezoman a scăpat de amenda inspectorilor de patrulare, după ce acesta ar fi condus, în afara localtății, cu 171 km/h. După ce a fost sancționat, conducătorul auto a contestat procesul-verbal. Instanța i-a dat dreptate, deoarece agentul de patrulare nu a putut proba că șoferul a încălcat Regulamentul circulației rutiere.

În decizia instanței de judecată se spune că șoferul a fost recunoscut vinovat de comiterea contravenție prevăzute la art. 236 alin. (3) din Codul contravențional și a fost sancționat cu amendă de 2.500 de lei, cu aplicarea a cinci puncte de penaliare. Motivul a fost depășirea regimul de viteză, pe drum național.

Șoferul a contestat procesul-verbal cu privire la contravenție, inclusiv decizia agentului constatator și a solicitat anularea actelor. Prin hotărârea judecătoriei Chișinău a fost admisă contestația înaintată, iar procesul contravențional a fost încetat din lipsa încălcării.

Reprezentantul agentului constatator a depus recurs, solicitând remiterea cauzei la o nouă examinare în instanța de fond. Acesta a invocat că, potrivit materialelor acumulate și informației parvenite în adresa Inspectoratului Național de Patrulare, s-a stabilit cu certitudine șoferul a încălcat Regulamentul circulației rutiere.

Examinând recursul, Curtea de Apel Chișinău a stabilit că agentul constatator nu a acumulat probe suficiente şi plauzibile care ar susţine actului de sancţionare. Prin urmare, recursul a fost respins, deoarece învinuirea înaintată șoferului este bazată doar pe presupuneri.

Mai mult, instanța a precizat că procesul-verbal cu privire la contravenţie nu conţine alte probe, în afară de simpla constatare a faptelor de către agentul constatator, cum ar fi fotografii sau înregistrări video, declaraţii ale martorilor. Curtea de Apel a mai precizat că simpla indicare a faptelor în decizia cu privire a aplicarea sancţiunii contravenţionale, nu poate constitui temei de sancţionare a persoanei.

Share on Social Media

17 October, 2018
Un magistrat solicită Curții Constituționale să se expună în privința constituționalității textului art. 35 alin. (3) din Codul de procedură penală și anume sintagma ”….(3) Încheierea instanței de judecată asupra recuzării nu este susceptibilă de a fi atacată.…”. Magistratul Victor Sandu, de la Judecătoria Chișinău, sediu centru, susține că este clar faptul că, căile de atac reprezintă mijloacele procedurale prin care se cere și se obține anularea sau deformarea totală ori parțială a unei hotărâri judecătorești. Controlul judiciar care se realizează...
16 October, 2018
Scandalul Dieselgate continuă să dea peste cap planurile marilor producători auto implicați. Astăzi, unul dintre cei mai mari producători de mașini premium a fost amendat de autoritățile germane cu impresionanta sumă de 800 de milioane de euro, scrie capital.ro. Emisiile maşinilor diesel şi, mai ales, modul în care grupul Volkswagen a încercat să ascundă adevărul în legătură cu acestea au dus la cel mai mare scandal din istoria industriei auto. Acum, divizia sa premium, Audi, este nevoită să plătească penalităţi pentru încălcările legislaţiei, iar cuantumul amenzii nu este de neglijat - 800 de...

Parteneri

03 October, 2018
Directoarea unei săli de calculatoare din Chişinău a fost amendată și condamnată la închisoare pe un termen de doi ani, dintre care un an cu suspendare, pentru utilizarea, în perioada 2010-2015, a unor programe operaţionale şi jocuri fără careva acte de proveniență. Prima instanță a decis, în ianuarie 2018, că femeia trebuie să achite în beneficiul  Microsoft Corporation un prejudiciu material de 10.794 dolari, pentru încălcarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe. Totodată, în privința pârâtei s-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de doi ani, cu suspendarea condi...
01 October, 2018
O autoritate de reglementare din Uniunea Europeană ar putea amenda Facebook cu până la 1,63 de miliarde de dolari pentru breşa de securitate a conturilor utilizatorilor anunţată vineri, în care hackerii au compromis conturile a peste 50 de milioane de utilizatori, dacă va constata că nu au fost respectate noile reglementări, mai stricte, referitoare la confidenţialitatea datelor, scrie digi24.ro. Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare care supraveghează Facebook în Europa, a anunţat că a solicitat mai multe informaţii de la companie, despre natura ş...