Este oficial! Guvernul a hotărât că zilele de 9 martie, 30 aprilie, 24 și 31 decembrie din anul 2018 se consideră zile de odihnă. Totodată, zilele de 3 martie, 21 aprilie, 8 și 15 decembrie 2018 vor fi zile lucrătoare. Ministerele, alte autorităţi administrative centrale, conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor sunt obligate să asigure, în zilele considerate lucrătoare, activitatea eficientă a unităţilor subordonate. Autoritățile susțin că în acest mod se va menţine balanţa timpului de lucru pentru lunile respective. Potrivit Codului muncii, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare. Salariaţii nu au obligaţia de a se prezenta la serviciu în ziua considerată zi lucrătoare dacă:
  • în ziua considerată zi de odihnă nu se vor afla în raporturi de muncă cu unitatea în cauză;
  • salariaţii ale căror contracte individuale de muncă vor fi suspendate la data respectivă;
  • salariaţii care în ziua respectivă se vor afla în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit şi în concediu de studii.
De altfel, în luna aprilie vom avea mai multe zile de odihnă. Asta pentru că, în acest an, Paștele va fi sărbătorit la data de 8 aprilie și, respectiv, zilele de 9 și 16 aprilie sunt declarate oficial libere. Ce prevede legislația la capitolul zile de odihnă vedeți în articolul ”Cum lucrăm de sărbători? Ce spune Codul muncii?”.