Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Lista ocupațiilor prioritare. În ce domenii vor putea fi angajați străinii fără permis de muncă

 

Medici, asistenți medicali, ajutori de educatori sau cusători sunt câteva dintre meseriile incluse în Lista ocupațiilor prioritare, în baza căreia pot fi angajați cetățeni străini fără obținerea dreptului de muncă. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice un proiect de Hotărâre a Guvernului care prevede o listă exhaustivă a ocupațiilor prioritare, dar și criteriile în baza cărora au fost selectate ocupațiile respective.

Mai exact, proiectul prevede stabilirea unui mecanism de identificare a ocupațiilor care sunt solicitate, dar nu sunt ocupate de către cetățenii Republicii Moldova sau pentru care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă.

Autorii inițiativei menționează că ocupațiile pentru care se atestă deficit al forței de muncă vor fi stabilite în cadrul Prognozei anuale a pieței muncii, elaborate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în baza chestionării agenților economici. Totodată, în vederea stabilirii ocupațiilor prioritare, care sunt imediat solicitate pe piața muncii, se va considera deficit al forței de muncă atunci când numărul locurilor de muncă înregistrate într-o anumită ocupație va depăși 100 de unități.

Criteriile de selectare a ocupațiilor prioritare sunt:


  • ocupațiile la care numărul locurilor de muncă vacante înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă depășește 100 de unități.

  • ocupațiile pentru care raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante înregistrate și numărul șomerilor înregistrați la aceste ocupații să fie de cel puțin 2/1.

  • cu titlu de excepție, pot fi introduse în Listă ocupațiile care sunt recunoscute drept prioritare de către autoritățile publice centrale de specialitate în domeniile de competență.

La elaborarea Listei se va ține cont de bilanțul dintre cerere și ofertă, fiind efectuată o analiză asupra locurilor de muncă vacante înregistrate și numărul de șomeri înregistrați la aceste ocupații.

În același timp, dacă în baza evaluării sectoriale în domeniile de competență, ministerele vor identifica ocupații care sunt prioritare pentru un anumit sector, în mod exceptat, acestea vor fi incluse în Listă.

Lista ocupațiilor prioritare reprezintă un nou mecanism facilitar de acordare a dreptului de desfășurare a unor activități de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă. Conform prevederilor Legii cu privire la migrația de muncă, străinul care depune actele în baza Listei ocupațiilor prioritare obține dreptul de ședere provizorie în scop de muncă pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii acestui drept în termeni restrânși.

Share on Social Media

13 September, 2018
Permisul de ședere pentru lucrătorii migranți va fi eliberat de către Agenția Servicii Publice în șapte zile calendaristice. Acest termen va putea fi prelungit cu încă o săptămână, dacă autoritatea are motive întemeiate pentru a examina suplimentar cererea depusă. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a mai multor acte legislative, aprobat ieri de Cabinetul de miniștri. De asemenea, lucrătorii migranți din țara noastră vor avea dreptul să-și schimbe angajatorul și să semneze un contract de muncă nou, fără a mai fi obligați să iasă din țară și să prezinte un nou pachet de acte. To...
04 July, 2018
Străinii ar putea face investiții de două ori mai mici pentru a beneficia de drept de ședere, însă Centrul Național Anticorupție (CNA) nu susține inițiativa. Astfel, autoritățile propun ca străinii care efectuează investiţii sau au creat locuri de muncă să beneficieze de dreptul de şedere pe un termen de un an pentru investiţii în valoare echivalentă cu 30-60 salarii medii lunare pe economie prognozate sau pentru cel puţin două locuri de muncă cu salariu mediu lunar pe economie prognozat. În redacția actuală Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova prevede că dreptul de şedere pro...

Parteneri

07 May, 2018
Încălcarea de către cetăţenii străini sau de către apatrizi a regulilor de şedere în Republica Moldova prin nepărăsirea teritoriului ţării la expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale (u.c.), adică de la 600 până la 1.500 de lei. Potrivit unui proiect de lege care prevede modificarea și completarea Codului contravențional, sancțiunea nu se aplică faţă de cetăţenii străini care părăsesc benevol teritoriul Republicii Moldova în termen de 15 zile după expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat. Aceeași amendă e...
13 December, 2017
Cetăţenii Republicii Moldova vor fi discriminați în raport cu muncitorii migranţi, dacă proiectul de lege cu privire la ocuparea forţei de muncă va fi aprobat în varianta propusă. Concluzia aparține experților anticorupție de la Centrul Național Anticorupție (CNA). Autorii expertize susțin că, la aplicare, unele prevederi ale proiectului la modul practic vor legaliza și vor scoate de sub incidenţa legii penale componenţa de infracţiune stabilită de art. 176 din Codul penal, care sancţionează ”încălcarea egalităţii în drepturi a cetăţenilor”, şi vor permite discriminarea cetăţenilor Republicii...