Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Judecătorii de instrucție ar putea dispărea. Ce se va schimba în privința aplicării aresturilor preventive

 

Instituția judecătorului de instrucție ar putea dispărea și ar putea fi înlocuită cu judecătorii de drepturi și libertăți. Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unei întâlniri a ministrului Justiției, Alexandru Tănase, cu membrii Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova.

Discuțiile au avut loc în contextul în care avocații se plâng că judecătorii aplică aresturile preventive pe bandă rulantă. Astfel, a fost luată în calcul o eventuală eliminare a judecătorilor de instrucție, care să fie înlocuiți cu magistrați de drepturi și libertăți, funcții care vor fi ocupate de persoane noi. ”În acest context, viziunile inchizitorii și represive trebuie eliminate din sistem”, se spune în comunicatul UAM.

Mai mult, Ministerul Justiției a anunțat că a fost abordată promovarea unor modificări legislative ce ar asigura un control judiciar efectiv asupra aplicării măsurilor preventive, dreptul persoanelor la apărare, procesul echitabil și egalitatea armelor părților în proces. La fel, s-a stabilit să fie inițiat un dialog dintre avocați, procurori și judecători.

Amintim că, subiectul arestărilor a fost discutat și de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Plenul CSM a decis ca Inspecția judiciară să analizeze modalitatea în care sunt acceptate demersurile procurorilor de aplicare a măsurilor de arestare. Atunci membrii CSM au făcut trimitere la art. 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului și la practica Curții Europene, care spune că arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepțională, regula fiind judecarea în stare de libertate.

Un alt subiect discutat s-a referit la promovarea modificărilor la Legea cu privire la avocatură. Și asta pentru a exista o claritate în ceea ce privește incompatibilitățile avocaților și mecanismele de accedere în profesie, eficientizarea mecanismelor de acces la informații ale avocaților și perfecționarea procesului de rambursare a cheltuielilor de judecată.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul Legii cu privire la avocatură, elaborat de UAM și promovat de Guvern. Tot atunci deputații au aprobat și proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, înaintat de parlamentarii din PLDM. Comisia juridică, numiri și imunități a decis ca, pentru lectura a doua, ambele proiecte să fie comasate, iar ca bază să fie luat proiectul înaintat de Guvern. Cel mai probabil, documentul va fi supus votului, pentru lectură finală, în sesiunea de primăvară a Legislativului.

Share on Social Media

15 November, 2018
Oamenii de afaceri se arată nemulțumiți de abuzul inspectorilor care vin să facă controale de stat. Antreprenorii spun că mai întâi trebuie făcute controale consultative și informative. Un raportul de cartografiere a procesului controalelor de stat a fost prezentat, recent, la Soroca, scrie Camera de Comerț și Industrie. Totodată, întreprinzătorii susțin că trebuie să fie adoptată o lege a prevenției, care să ușureze activitatea lor. Aceștia propun ca fiecare instituție de control să aibă o subdiviziune care să se ocupe de prevenirea încălcărilor de către agenții eco...
17 October, 2018
Vecinii care au reușit să rezolve un conflict de zeci de ani, apelând la legi, mama care a putut să-și revadă copiii, copiii care au intrat în proprietatea casei părintești după ce au urmat pașii legali – toate sunt rezultatele sistemului asistenței juridice garantate de stat, de care populația Republicii Moldova beneficiază în ultimii zece ani. Pentru a pune în dezbatere lecțiile învățate de Republica Moldova în acești 10 ani, precum și experiențele internaționale privind accesul grupurilor sociale la serviciile juridice primare și abilitarea juridică a populației, la Chișinău, în aceste zile...

Parteneri

16 October, 2018
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat astăzi candidații care vor fi propuși președintelui  pentru a fi numiți în funcțiile vacante de judecător în mai multe instanțe din țară. Totuși, câteva judecătorii rămân, în continuare, fără magistrați, deoarece unii candidați nu au obținut numărul de voturi necesare pentru a fi numiți. Potrivit rezultatelor concursului, Judecătoria Anenii Noi va avea un nou vicepreședinte - magistratul Andrei Mocanu, singurul candidat înscris pentru această funcție. Judecătorul activa și până în prezent la instanța din Anenii Noi, iar în funcția de vicepreședinte...
15 October, 2018
Consiliul Superior al Magistraturii a scos la concurs câteva posturi de judecător în instanțele din țară. La ședința de marți, Consiliul urmează să selecteze candidații care vor fi propuși pentru numire. La majoritatea concursurilor s-a înscris un procuror care activează în Procuratura mun. Chișinău, Mihai Țurcanu. Acesta a mai participat și anterior la concursurile CSM, însă nu a reușit să convingă membrii Consiliului că ar merita un fotoliu de magistrat. Astfel, CSM caută un vicepreședinte la Judecătoria Anenii Noi. Pentru această funcție s-a înscris magistratul Andrei Mocanu, care activează...