Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Piaţa criptomonedelor se prăbuşeşte. Cât valorează, în realitate, un bitcoin

 

Mai mult de 100 de miliarde de dolari au dispărut, pur şi simplu, din valoarea de piaţă în doar 24 de ore. Cele mai importante monede sunt la jumătate faţă de vârfurile atinse. Au fost economişti care au spus că valoarea un bitcoin este în realitate zero şi opiniile lor au fost desconsiderate. Acum, însă, conform unei noi ipoteze bazată pe calcule, valoare monedei virtuale este în realitate de 20 de dolari, scrie digi24.ro.

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a ajuns la aproximativ 400 de miliare de dolari. Bitcoin-ul, cea mai populară monedă virtuală, scăzuse la un moment dat cu 10%, până spre 8.000 de dolari, cea mai mică valoare din ultimul an. Asta în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut valora 19.000 de dolari. De asemenea, şi celelalte criptomonede precum, Ethereum, Litcoin şi Ripple au fost cotate în scădere în ultimele zile.

Preocupările legate de o reglementare mai strictă, interzicerea publicităţii de pe Facebook în ceea ce priveşte banii virtuali şi investigaţiile privind anumite companii care ar fi colaborat pentru a umfla valoarea Bitcoin, au contribuit la declinul valorii de piaţă. Şi veștile negative, care ar putea afecta şi mai mult piaţa criptomonedelor, nu se opresc aici. Ministrul de Finanţe al Indiei a declarat că ţara doreşte să elimine utilizarea monedelor virtuale în economia ţării, pentru că nu consideră că ar fi un mijloc legal de plată.

Nivelul la care este cotat orice, în cazul nostru o monedă virtuală, este dat evident de cerere şi ofertă. Plus nişte speculaţii şi piaţă nereglementată în această speţă.

Însă, se poate stabili şi o valoarea fundamentală pentru o monedă. Doi economişti, un profesor şi un manager de fond de investiţii, vin cu o cotaţie pentru bitcoin care ar putea fi şocantă pentru cei care au plasamente de acest fel - valoarea fundamentală ar fi 20 de dolari sau uşor sub această sumă. Iar raţionamentul lor e destul de solid şi ţine de calitatea sa de monedă, ca mijloc de plată. Acolo i se vede valoarea.

Datele arată că masa monetară de bitcoin ar fi în jurul a 15 milioane de monede. Se fac plăţi cu bitcoin în jurul de 100 de milioane de dolari pe lună, adică 1,2 miliarde pe an. Prin urmare, dacă e considerat monedă, teoretic, fiecare bitcoin ar circula de patru ori pe an pentru a face acel nivel de tranzacţii. Ar fi 60 de milioane de plăţi cu bitcoin pentru a acoperi 1,2 miliarde de dolari în tranzacţii bitcoin. O simplă împărţire dă valoarea adevărată de piaţă - 20 de dolari. Evident dacă ar deveni mult mai populară şi mai folosită atunci valoarea sa ar urca, dar ar trebui să existe de o mie de ori mai multe tranzacţii pentru a ajunge la valoarea de acum.

Doar că bitcoin a fost de fapt tezaurizare, plasament făcut pentru a câştiga din valoare, nu pentru a tranzacţiona. Şi acolo au fost doar încredere şi optimism deşănţat.

Iar unul dintre motivele care a dus în toamnă la creşterea explozivă a fost de fapt ”otravă”. Acceptarea la tranzacţionare a instrumentelor derivate cu suport în bitcoin, pe piaţa reglmentată, a deschis posibilitate de a paria cu profit pe scădere. Şi acolo s-au acumulat ordine ai celor care ştiu piaţă şi au făcut bani pe seama entuziaştilor neştiutori atraşi de un câştig rapid, fără a avea habar cum funcţionează.

Share on Social Media

18 July, 2018
Criptomonedele şi-au extins revenirea, iar bitcoin a depăşit iar pragul de 7.500 de dolari la tranzacţionare, pentru prima dată într-o lună, după ce valoarea criptomonedei a fost erodată de îngrijorările cu privire la reglementare încă de la începutul anului, scrie zf.ro. În ultimele 24 de ore, Bitcoin a crescut cu 10,6%, ajungând la 7.500 de dolari, la o capitalizare de piaţă de 127,4 miliarde de dolari. În acelaşi timp, toate criptomonedele au înregistrat creşteri în ultimele 24 de ore – Ethereum cu 6,2%, XRP cu 8,6%, Bitcoin Cash cu 9,4%, iar EOS cu 12%, aceastea fiind top 5 criptomonede di...
06 July, 2018
SIX, compania care deține și operează bursa elvețiană, lansează o criptomonedă pe deplin reglementată și arată un interes instituțional continuu în acest domeniu, în ciuda scăderii prețurilor monedelor virtuale, scrie start-up.ro. Noua monedă virtuală introdusă de compania SIX va fi supravegheată de către Banca Națională din Elveția și FINMA (Financial Market Supervisory Authority). Decizia de a lansa o criptomonedă a venit în ciuda faptului că valoarea monedelor virtuale s-a depreciat considerabil de la începutul anului. De la 20.000 de dolari la începutul anului, Bitcoin a ajuns să valoreze,...

Parteneri

01 June, 2018
Un centru de dezintoxicare din Scoția oferă sesiuni de consiliere pentru cei “dependenți de Bitcoin”. Aceștia consideră că tranzacționarea criptomonedelor a devenit o obsesie asemănătoare cu cea a pariorilor online. Pe lângă tratamentele oferite celor care sunt dependenți de alcool, droguri sau alte adicții, spitalul Castle Craig din Scoția a decis să ofere tratamente și pentru cei care au transformat criptomonedele într-o obsesie, scrie wall-street.ro. Conform experților, cei care au transformat tranzacționarea criptomonedelor într-o obsesie, manifestă un comportament asemănător cu cel al per...
20 May, 2018
PayPal este una dintre primele companii de plăţi care le-a permis comercianţilor să accepte criptomonede, însă a întâmpinat probleme, spune John Rainey, CFO-ul companiei pentru CNBC. ”Din cauza volatilităţii criptomonedelor”, comercianţii au observat diferenţe mari de valoare care ar ameninţa viabilitatea business-ului”, a declarat Rainey. Începutul lui 2018 a fost dificil atât pentru bitcoin cât şi pentru ethereum, cele mai mari două criptomonede. Amândouă au înregistrat cel mai prost prim trimestru din istoria lor. Bitcoin a pierdut 119 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă în doar t...