Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Avocat cu licență eliberată de un SRL? Uniunea Avocaților investighează cazul

 

Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) investighează un caz în care un cetățean deține o presupusă licență de avocat emisă de un SRL și nu de Ministerul Justiției. Mai exact, cazul a fost semnalat pe o platformă de comunicare a avocaților din Republica Moldova, iar presupusa licență este eliberată de Euro Contact Transnational.

Avocații susțin că pretinsul apărător a depus copia de la licență și mandat la un dosar în care are calitatea de coreclamant, însă nu se știe dacă actul emis de Euro Contact Transnational este acceptat de instanțe pentru reprezentantare.

Contactat de BizLaw, președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploșnița, a declarat că aceste cazuri apar frecvent pe parcursul ultimilor cinci ani. La fel, președintele UAM susține că urmează o investigație internă la nivel de Uniune și, dacă va fi cazul, va fi sesizată poliția.

Mai mult, avocatul cu licență emisă de Euro Contact Transnational nu figurează în baza de date a apărătorilor de pe site-ul UAM, iar la numerele de telefon indicate în mandat acesta nu răspunde.

Compania Euro Contact Transnational a fost implicată într-un scandal în 2014, când Fisc-ul a constatat că aceasta activa în afara legii de șapte ani și elibera licențe pentru diferite genuri de activitate. Atunci Fisc-ul a precizat că firma nu este înregistrată în Republica Moldova, însă până în data de 31 iulie 2007 a deținut marca comercială Eurocontact.

Potrivit Legii cu privire la avocatură, pentru desfăşurarea activităţii de avocat, solicitantul, care a susţinut examenul de calificare, trebuie să adreseze o cerere scrisă   ministrului Justiţiei privind eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. După primirea licenţei, avocatul este în drept să desfăşoare activitate doar după:


  • depunerea jurământului;

  • înregistrarea unei forme de organizare a activităţii de avocat.

Licenţa pentru exercitarea profesiei de avocat este unicul act care confirmă statutul avocatului. Aceasta este eliberată de către Ministerul Justiţiei în termen de 10 zile de la data depunerii cererii. Documentul pentru exercitarea profesiei de avocat se eliberează pe termen nelimitat şi este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Licenţa pentru exercitarea profesiei de avocat trebuie să conţină:


  • denumirea autorităţii de licenţiere;

  • seria şi numărul formularului;

  • menţiunea despre exercitarea profesiei de avocat;

  • numele şi prenumele avocatului;

  • codul de identificare;

  • numărul de înregistrare şi data eliberării licenţei;

  • semnătura ministrului Justiţiei, certificată prin aplicarea ştampilei.

Share on Social Media

16 October, 2018
O firmă de avocați din Florida s-a adresat în judecată pentru a stabili cine are dreptul de a utiliza slogatul ”Te-ai contrazis vreodată cu o femeie?”, în limba engleză ”Ever argued with a woman?”, pentru a-și promova serviciile juridice prestate. Și anume, avocata Melissa Ann Wilson spune că are înregistrat acest slogan drept marcă comercială în SUA din data de 22 iulie 2014. Ea are dreptul să utilizeze combinația de cuvinte în acordarea și promovarea serviciilor juridice. Mai mult ca atât, reclamanta spune că marca sa este recunoscută la nivel național, datorită serviciilor calitative presta...
15 October, 2018
Uniunea Avocaților din Moldova a depus un recurs în interesul legii la Curtea Supremă de Justiție. Motivele pentru care a fost declarat recursul în interesele legii a fost aplicarea neuniformă de către instanțele judecătorești a prevederilor art. 4397 ”Confiscarea specială” din Codul contravențional, precum și a dispozițiilor art. 162 ”Hotărârea cu privire la corpurile delicte adoptată la soluționarea cauzei penale” din Codul de procedură penală la examinarea cauzelor contravenționale intentate în baza alin. (10) art. 287  ”Încălcarea regulilor vamale” din Codul contravențional. Analiza practi...

Parteneri

13 October, 2018
Uniunea Avocaților a publicat orarul prealabil al instruirilor inițiale și continue pentru avocați și stagiari, planicate de Centrul de Instruire a Avocaților pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2018. La instruirile organizate în această perioadă, apărătorii vor fi familiarizați cu procedurile în fața CEDO, noile modificări la Codul de procedură civilă, judecarea recursurilor împotriva hotărârilor instanțelor de apel în cauze penale, tehnicile de pregătire și prezentare în fața instanței de judecată și alte tematici. Sesiunile de instruire vor fi efectuate de judecători și avocați. S...
12 October, 2018
Casele de avocați din Marea Britanie au fost obligate să publice pe site-ul oficial informația despre costul serviciilor prestate, dar și nivelul de remunerarea a angajaților. Noile reguli privind transparența companiilor juridice în relațiile cu persoanele juridice și întreprinderile mici au fost publicate pe pagina web oficială a autorității naționale de reglementare a activității apărătorilor, scrie legal.report. Noile reguli se referă la avocații individuali și la birourile care se specializează în: înregistrarea bunuri imobiliare și a testamentelor; încălcări în traficul rutier; l...