O situație des întâlnită în afacerile de talie mondială este că, în cazul unei potențiale abateri sau al unui posibil litigiu, personalul produce un raport intern (investigație) al detaliilor ce ar trebui păstrate confidențiale. Uneori, acest raport trebuie divulgat unei alte jurisdicții. Deseori, documentele din cadrul unei investigații conțin concluzii preliminare sau reflectă opinii incomplete asupra faptelor și legilor aplicabile. Drept urmare, dezvăluirea documentelor poate prejudicia într-un mod nedrept interesele unei afaceri. Problema acestei situații nu este că a fost efectuată investigația în afaceri, ci faptul cum ar trebui să fie divulgate aceste informații. O decizie a Înaltei Curți a Regatului Unit privind privilegiile juridice demonstrează că legile din acest domeniu evoluează, iar diferențele între jurisdicții pot apărea într-un mod neașteptat. Și pentru că atât avocații, cât și alte persoane se pot ocupa de investigații, în funcție de jurisdicție, este important ca tot personalul dintr-o afacere să se familiarizeze cu ideea de ”privilegiu juridic” și să înțeleagă cum aceste privilegii le pot proteja munca. În general, ”un privilegiu” protejează informația confidențială într-un proces adversarial. De exemplu, ceea ce comunică în mod confidențial un client cu avocatul său, în scopul consilierii juridice, nu poate fi divulgat în proceduri civile, penale sau de reglementare. Legile din jurul privilegiilor juridice variază în funcție de jurisdicție, dar unele jurisdicții nici nu recunosc privilegiile. Totuși, atunci când este începută o investigație este important ca atât avocații, cât și alte persoane implicate, să ia în considerare (măcar) aceste șase întrebări:
  1. Care este scopul acestei investigații?
  2. Cine ar putea fi interesat de rezultate (părțile în proces, autoritățile de reglementare, procurorii etc.) și unde sunt localizați aceștia?
  3. Ce fel de protecție oferă privilegiile existente în jurisdicțiile respective (unde se află personalul implicat, unde au avut loc evenimentele, unde se află părțile interesate)?
  4. Cum ar trebui să decurgă investigația pentru a fi fructificate aceste privilegii?
  5. Care este cel mai bun mod de a strânge informații despre fapte și de a le comunica în funcție de previlegiile disponibile?
  6. Cine este responsabil de a lua decizii cu privire la ascunderea sau divulgarea informațiilor aflate sub privilegiu în timpul investigației?
Și pentru că legiile din jurul privilegiilor juridice sunt destul de complexe, nu este de așteptat ca cei care efectuează investigația să aibă răspunsurile la toate întrebările. Totuși, punând aceste șase întrebări la începutul fiecărei investigații (în mod formal sau informal), cei care sunt implicați în investigație vor fi mai bine pregătiți să identifice când și unde să caute îndrumare și să pună întrebări despre cum să își structureze cât mai bine investigațiile în așa fel încât interesele legitime ale afacerii să fie protejate. sursa: blog.avocatoo.ro, traducere a articolului ”Six questions everyone should ask about legal privileges”, de Alan Guy, Freshfiels Bruckhaus Deringer LLP